MENIU

Obama va reinstitui controversatele tribunale militare pentru judecarea deţinuţilor de la Guantanamo

Foto: topnews.in

Preşedintele Barack Obama va reinstitui controversatele tribunale militare pentru judecarea deţinuţilor de la Guantanamo, dar cu un grad mai mare de protecţie legală pentru acuzaţi, scrie cotidianul Washington Post.

Noile reguli vor bloca folosirea probelor obţinute prin metode coercitive, scrie cotidianul american, citând oficiali guvernamentali sub protecţia anonimatului. De asemenea, instanţele nu vor mai admite cu la fel de multă uşurinţă mărturii indirecte, iar deţinuţii vor avea mai multă libertate în alegerea avocaţilor.
Washington Post citează însă şi un oficial de la Casa Albă care spune că nu s-a luat nicio decizie definitivă, iar o altă sursă a declarat că planul aşteaptă aprobarea lui Obama.

După ce a venit la putere în ianuarie, Obama a ordonat o suspendare pentru patru luni a proceselor de la Guantanamo, până când noua administraţie ar fi decis cea mai bună metodă de a-i judeca pe suspecţii de terorism de acolo. Opţiunile erau mutarea proceselor în instanţe civile sau la tribunale militare obişnuite sau menţinerea tribunalelor militare extraordinare instituite de adminsitraţia precedentă la Guantanamo. Aceste tribunale au fost extrem de criticate, atât pe plan extern, cât şi intern.

Surse oficiale au declarat pentru Washington Post că administraţia Obama va cere o prelungire cu încă 90 de zile a suspendării proceselor de la Guantanamo, posibil chiar săptămâna viitoare. Ulterior, administraţia va reinstitui comisiile militare, dar pe teritoriul american, probabil în interiorul unor baze militare.

Obama a ordonat de asemenea închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo până în ianuarie 2010, în încercarea de a reface imaginea Statelor Unite, acuzate de nerespectarea drepturilor omului în timpul administraţiei precedente. Totuşi, soarta celor 241 de deţinuţi nu a fost încă decisă, iar republicanii pregătesc un proiect de lege pentru a bloca transferarea lor pe teritoriul american. Unii dintre ei ar putea fi transferaţi în Europa, dar ideea nu beneficiază de unanimitate în rândul statelor membre UE.

Închisoarea de la Guantanamo a fost înfiinţată după 11 septembrie pentru a găzdui suspecţii de terorism şi a devenit simbolul abuzurilor administraţiei Bush în războiul împotriva terorismului.
Mai multe articole despre:
deţinuţi închisoare Guantanamo Brack Obama