O prestigioasă revistă americană laudă România într-un articol "sponsorizat"
Cel mai recent număr al revistei americane "Foreign Affairs" are la secţiunea de articole sponsorizate o serie materiale despre România, care este prezentată ca o ţară "tentantă", în plină afirmare şi repoziţionare, cu bune oportunităţi de investiţii şi perspective încurajatoare de evoluţie.
În cel de al doilea material, dedicat sectorului bancar şi denumit "Competiţie puternică într-un sector în creştere", există referiri la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi la preşedintele BCR, Dominique Bruynseels. "Investiţii în infrastructură: modul de a evolua" este cel de al treilea material, unde interlocutorul Foreign Affairs este Cristian Burci, preşedintele International Railway Systems (IRS). Ultimul material îl citează pe Vasile Blaga, ministrul pentru dezvoltare regională, şi se intitulează "Potenţialul este aici - România în toată diversitatea sa".
Foreign Affairs (FA) este o revistă americană despre relaţii internaţionale şi politică externă americană, publicată de Consiliul de Relaţii Externe (CFR), unul dintre cele mai influente think-tank-uri americane, cu sediul la New York.
"Membră a NATO din 2004 şi a UE din 2007, aflată la preşedinţia Inţiativei Central Europene în 2009 şi cu perspective de a adera la Zona euro până în 2014, România se află pe un drum constant de integrare regională şi internaţională", se arată la începutul materialului introductiv.
"Într-un moment dificil din punct de vedere economic la nivel global, previziunile pentru 2009 au fost reviziuite în scădere pentru România. Dar optimismul există în continuare, în timp ce leadership-ul ţării vede criza şi ca pe o oportunitate pentru o repoziţionare pe piaţă. Mircea Geoană, preşedintele Senatului, face apel pentru o modernizare profundă a României şi a serviciilor publice", scrie FA.
"Suntem forţaţi să încercăm să ne maximizăm eficienţa şi să evoluăm cu adevărat. Astfel, România va deveni mult mai atractivă pentru investiţiile străine şi îşi va reveni din criză", spune Geoană. Articolul face, în acest sens, referiri la cele 20 de miliarde de euro care ar trebui să revin României, până în 2013, din fondurile europene, dar şi la împrumutul de la FMI, care "va asigura relansarea facilităţilor de creditare".
În ceea ce priveşte poziţionarea României pe plan regional şi internaţional, ministrul Cristian Diaconescu spune că "parteneriatul SUA-UE este dorit de toată lumea". "Bineînţeles că România va promova o asemenea direcţie şi că va susţine orice proiect care ar putea intensifica un astfel de proiect", a declarat şeful diplomaţiei române.
"Trebuie să ne mişcăm mai rapid în ceea ce priveşte cooperarea economică şi financiară. Majoritatea legăturilor noastre economice sunt cu UE, astfel că există în mod evident spaţiu ca SUA să joace un rol mai mare", a mai punctat Diaconescu.
Materialul despre sectorul bancar evidenţiază faptul că în numai 20 de ani piaţa din România s-a schimbat în mod esenţial, existând peste 40 de bănci care activează în ţară.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat pentru FA de ce expunerea băncilor de pe piaţa din România la criză a fost limitată. "Mediul din România a oferit numeroase oportunităţi cu profituri mari din produse clasice. (...). Profitabilitatea şi solvabilitatea sistemului bancar rămân bune", a declarat acesta.
"Provocările indirecte, precum dependenţa de generozitatea băncilor mamă străine, fluctuaţiile cursurilor de schimb şi scăderea producţiei româneşti, afectează sectorul în măsura în care este aşteptat ca băncile să pună un accent mai mare pe optimizarea veniturilor pe client şi nu pe diferenţierea produselor", remarcă FA.
Dominique Bruynseels, director al BCR, "se arată optimist în legătură cu viitorul", mai scrie publicaţia. "Ceea ce contează este să ne asigurăm pe termen lung, pentru că în timp ce România creşte şi BCR creşte", spune el. Bruynseels se arată, de asemenea, încrezător că ţara va ieşi cu bine din criză. "Acordul cu FMI nu a fost o acţiune de salvare, ci o măsură preventivă pentru a asigura că ţara nu va avea problemele pe care alţii le-au avut", explică el.
În ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, FA subliniază că "drumurile, porturile, aeroporturile şi căile ferate din România au fost timp de trei decenii subfinanţate şi au nevoie urgentă de modernizare. (...). Mai ales transportul feroviar oferă oportunităţi pe termen lung şi avantaje faţă de transportul terestru, care este mai costisitor".
Cristian Burci, preşedintele IRS, o companie de transport feroviar privat, crede cu tărie, potrivit FA, în potenţialul României de a deveni un nod al reţelei de transporturi regionale. "România trebuie însă să îşi ia un angajament în ceea ce priveşte cheltuielile pentru căile ferate, la fel cum fac Germania sau Polonia", a spus el.
Ultimul material vorbeşte despre imensul potenţial neexploatat al României din punctul de vedere al bogăţiilor naturale. Cu toate acestea, observă FA, se constată "diferenţe regionale substanţiale". "Disparităţile au crescut între între cele mai dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate regiuni, cu numai câteva dintre regiuni atrăgând majoritatea investiţiilor. Guvernul încearcă acum să împiedice astfel de efecte punând accent pe descentralizare şi susţinând iniţiativele antreprenoriale la nivel regional", mai scrie revista, amintind şi de Programul operaţional regional.
"Programul operaţional regional reprezintă în jur de 20% din fondurile UE puse la dispoziţia României. Luăm aproximativ 3,7 miliarde de euro, la care guvernul adaugă 1,2 miliarde de euro, ajungându-se la un total de 4,5 miliarde de euro", explică ministrul Vasile Blaga, punctând că au fost contractate deja proiecte în valoare de 500 de milioane de euro.
"Numeroase industrii, inclusiv subdezvoltata dar foarte promiţătoarea industrie a turismului, ar urma să profite de pe urma unei infratsructuri mai bune", subliniază FA.