O fetiţă a trăit 11 ani cu două inimi
O fetiţă din Franţa a trăit timp de 11 ani cu două inimi. Doctorii au reuşit să o scape din ghearele morţii, atunci când era bebeluş, printr-un transplant cardiac. Hannah a primit o inimă nouă, dar fără ca inima ei să fie scoasă. Acum ea trăieşte din nou doar cu inima naturală care s-a vindecat miraculos.
Hannah Clark are 16 ani şi îşi câştigă banii de buzunar, având grijă de animale de companie. În această vară a fost cu familia la mare. Departe de doctori şi spitale, departe, foarte departe de soarta fatală care i-a fost promisă la puţin timp de la naştere. Căci Hannah este un miracol modern al ştiintei medicale, după ce s-a vindecat de "cardiomiopatia noului născut", care era să o omoare.
Hanah s-a născut în 1993, iar un an mai târziu, a fost dusă la spitalul Harefield, specializat în boli cardiace şi pulmonare. Ea prezenta toate simptomele unei grave afecţiuni cardiace. Hannah a fost diagnosticată cu o cardiomiopatie la inimă (cel mai adesea frecventă după vârsta de 12 luni), iar pronosticul era foarte sumbru.
Înscrisă imediat pe lista de aşteptate, pentru un transplant cardiac, Hannah a fost operată în iulie 1995. Doctorul Magdi Zacoub, un pioner britanic al transplanturilor pulmonare şi cardiace, a pus în pieptul fetiţei, inima unui donator(un bebeluş de 5 luni), însă în loc să scoată inima bolnavă a fetiţei a lăsat-o în corp. Inima minusculă transplantată a fost instalată, în paralel, şi a jucat rolul unui asistent ventricular care ajuta inima bolnavă să pompeze sânge în organism.
Timp de patru ani, această grefă a funcţionat perfect. Bineînţeles, Hannah, trebuia să ia medicamente pentru ca noul corp să nu fie respins. Inima sa bolnavă recupera şi funcţiona din nou, satisfăcător.
Dar, în august 2001, a Hannah a primit o lovitură grea: a făcut o complicaţie clasică la medicamente. A fost diagnosticată cu o formă de cancer numită sindrom limfoproliferativ, o tumoare malignă, activată de virusul Ebstein-Barr, care a ajuns în organismul ei datorită medicamentelor imunosupresoare.
La 8 ani, cele două inimi ale fetiţei funcţionau normal, dar cancerul secundar continua să progreseze. Mai multe chiomioterapii anticancarigene au reuşit să controleze boala, fără să o facă să dispară. În ianuarie 2003, o recidivă a cancerului cerea alte tratamente anticanceroase. Timp de doi ani, lupta lui Hannah a continuat fără ca ea să-şi revină.
În 2005, o ecografie cardiacă i-a îngrijorat pe medici. Inima naturală a fetiţei continua să lucreze, dar inima transplantată dădea semne de oboseală. În realitate, pentru a stopa progresul cancerului, medicii au diminuat dozele de medicamente imunosupresoare şi grefa nu mai era protejată, de o eventuală respingere a organismului. Singura soluţie posibilă, pentru a rezolva problemele fetiţei, era ca medicii să scoată grefa cardiacă, să nu-i mai dea medicamentele care alimentau tumoarea şi să spere că inima naturală va funcţiona singură.
Nicioadată, nu a mai fost făcută o astfel de operaţie. Tatăl fetiţei, îşi amintea, la o conferinţă de presă, susţinută luni, la Londra, că o infirmieră i-a spus, înainte de operaţie că fiica dumneavostră nu va trăi mai mult de 12 ore, dar el i-a răspuns credeţi ce vreţi şi eu cred ceea ce vreau. Au trecut trei ani şi jumătate de când inima transplantată a fost scoasă, fără de care se credea că Hannah nu poate trăi. Acum fetiţa este plină de viaţă.
Acest miracol medical, lasă, după doctorul Yacoub, să se întrevadă posibilitatea unor transplanturile cardiace temporare în aşteptarea ca inima bolnavă să se vindece.