MENIU

Numărul donatorilor în moarte cerebrală este din ce în ce mai mic

Foto: RTV

Opt din zece bolnavi de rinichi aşteaptă donatori. Numărul donatorilor în moarte cerebrală este din ce în ce mai mic. Astfel, singura şansă a celor cu suferinţe renale acute rămâne transplantul de la persoanele din familie. La Secţia de urologie a spitalului Fundeni fiecare astfel de caz e o poveste. O mamă i-a dat fiului a doua viaţă. Aşa cum o femeie aflată în moarte cerebrală a salvat viaţa unei profesoare.

Marius are probleme renale încă de copil. Dializa a fost până nu demult singura lui şansă de supravieţuire. Nimeni nu i-a garantat un transplant renal, din cauza unor complicaţii. Nici mama lui n-a luat vreodată în calcul acestă posibilitate

"N-am vrut să fac transplant, dar după ce am vorbit cu domnul profesor, mi-am dat seama că e singura şansă pentru băiatul meu", a declarat mama lui Marius.

"Îi mulţumesc mamei care m-a născut o dată şi acum m-a născut şi a doua oară", a spus Marius.

Şi pentru o profesoară din Braşov, dializa a fost singura şansă de supravieţuire. S-a internat la Fundeni pentru investigaţii, dar a avut norocul să-i fie transplantat un rinichi de la o femeie aflată în moarte cerebrală.

Profesorul Sinescu a făcut primul transplant renal în urmă cu 12 ani. De atunci şi până acum la Fundeni s-au făcut mii de astfel de operaţii.

"Pacienţii beneficiază de transplant de la un donator aflat în moarte cerebrală. De vină e sistemul de promovare a transplantului...avem în schimb mulţi pacienţi care au fost transplantaţi cu rinichi de la părinţi sau de la fraţi", a declarat doctorul Sinescu.

Ultimele organe transplantate de la donator aflat în moarte cerebrală au fost recoltate acum două luni, la Iaşi. Două vieţi au fost salvate.

Dacă familiile celor aflaţi în moarte cerebrală ar fi mai uşor de convins, lista de aşteptare pentru transplantul de rinichi ar fi mai mică.