MENIU

Noul scut antirachetă propus de SUA acoperă întreg teritoriul României, spune Aurescu

Doto: gandul.info

Noua formulă de scut antirachetă anunţată de SUA este importantă pentru că oferă, faţă de variantă anterioară, o acoperire corespunzătoare a întregului teritoriu al României faţă de ameninţarea a unor eventuale atacuri cu rachetă, a declarat miercuri secretarul de state MAE.

"Noua formulă de scut antirachetă anunţată de administraţia americană, ca evaluarea preliminară a autorităţilor române, este importantă pentru că oferă, faţă de variantă anterioară, o acoperire corespunzătoare a întregului teritoriu al României faţă de ameninţarea a unor eventuale atacuri cu rachetă", a declarat secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.

Vorbind despre scutul antirachetă, oficialul MAE a evidenţiat că aceasta este o temă susţinută cu prioritate de România şi în interiorul NATO. "Există un proces de reflecţie în curs, care se desfăşoară deja în cadrul Alianţei. Summitul de la Strasbourg-Kehl a trasat anumite sarcini unor grupuri de lucru, care sunt în curs de a elabora un document care va fi prezentat în decembrie. Evident, vor trebui luat în considerare adaptările necesare ale proiectului NATO privind scutul antirachetă determinate de anunţul recent al administraţiei americane", a punctat Aurescu.

"Este prea devreme pentru a ne pronunţa pe fond cu privire la această chestiune. Ceea ce este însă extrem de important şi ceea ce România a susţinut întotdeauna este ca orice sistem de apărare antirachetă al NATO să acopere în mod corespunzător întreg teritoriul aliat", a atras atenţia secretarul de stat.

De altfel, una dintre aşteptările şi priorităţile României din punctul de vedere al dezvoltării unui nou concept strategic al NATO este ca acesta să reflecte în mod corespunzător importanţa securităţii energetice şi a apărării antirachetă. "Din punctul de vedere al României este importantă definirea noilor sarcini şi a noilor misiuni ale NATO, şi aici mă refer la securitatea energetică şi la sistemul de apărare antirachetă al NATO", a spus, în acest sens, Aurescu.

Secretarul de stat a sintetizat, în acest context, principalele priorităţi ale României pentru elaborarea acestui nou concept strategic al NATO. "Din punctul de vedere al României este extrem de important ca elementele de echilibru - România vede în NATO o 'alianţă a echilibrelor' - să fie reflectate în mod adecvat în noul concept strategic. De asemenea, un alt element de noutate este greutatea mai mare care să fie acordată problematicii şi securităţi regionale şi, în conexiune cu această securităţii energetice. Securitatea energetică este o temă care se regăseşte din ce în ce mai mult pe agenda dezbaterii interaliate şi sperăm ca România, împreună cu alţi aliaţi, să îşi aducă o contribuţie de fond cu privire la includerea în noul concept a problematicii securităţii energetice şi a modului în care alianţa ar putea să contribuie la această problematică.

În ceea ce priveşte conceptul de "alianţă a echilibrelor", Aurescu a explicat că există o serie de echilibre care trebuie păstrate. În primul rând, pentru România este important "echilibrul transtatlantic", manifestat printr-o distribuţie echilibrată a responsabilităţilor, contribuţiilor şi resurselor între aliaţii nord-americani şi cei europeni. În plus, acest echilibru mai presupune şi o mai bună sincronizare a ritmurilor de modernizare a capabilităţilor americane cu cele europene. România mai are în vedere echilibrul între aliaţi, echilibrul în percepţia riscurilor de securitate sau echilibrul între responsabilităţile şi obiectivele alianţei.

Mai multe articole despre:
NATO scut Bogdan Aurescu scut România