Noica, celebrat la Roma, unde este studiat, alături de Heidegger, la Facultatea de Filosofie
Opera de filosofie, dar şi universalitatea tezelor culturale ale lui Constantin Noica, vor fi omagiate, la împlinirea unui secol de la naşterea gânditorului român, la Roma, unde "Tratatul de ontologie" al filosofului este inclus ca lectură obligatorie la disciplina Ontologie.
După ce Solange Daini a tradus în limba italiană opera de referinţă a lui Constantin Noica, Universitatea di Sapienza, unde studenţii la Filosofie îl studiază pe gânditorul român, celebrează centenarul sub egida Accademia di Romania şi cu sprijinul Forumului Intelectualilor Români din Italia.
Sub titlul "Constatin Noica e la filosofia come salvezza", zilele de 3 şi 4 iunie vor fi dedicate prezentării şi exegezei operei lui Noica, la finalul primei zile fiind anunţată proiectarea documentarului "Noica şi eul creştin", realizat de regizorul Radu Găină, conform unor precizări făcute pentru NewsIn de reprezentatul Accademia di Romania, Gabriella Molcsan.
La o sută de ani de la naşterea filosofului român, prelegerile vor aborda aspecte mai puţin cunoscute ale gândirii lui Noica, deopotrivă gânditor, poet, eseist şi scriitor. Noica este “prietenul de departe” al lui Cioran şi reprezintă o figură-cheie a culturii române, mai puţin cunoscută în Italia, motiv pentru care colocviul îşi propune să reunească la Roma unii dintre importanţi exegeţi noicieni.
Solange Daini, traducătoarea lui Noica în limba italiană, Roberto Scagno, profesor la Universitatea di Padova, Pietro D’Oriano, de la catedra de filosofie a Universităţii La Sapienza, şi Mihai Nasta, de la Universite Libre de Bruxelles, se numără printre invitaţii la colocviile care vor pune în discuţie tratatul de ontologie al lui Noica, dar şi dimensiunea europeană a tezelor noiciene. La centenar şi-au anunţat prezenţa unul dintre "discipolii" lui Noica, filosoful Andrei Cornea şi preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, dar şi membri ai Cercului Noica, desfăşurat la Casa Lovinescu din Bucureşti.