MENIU

Nicu Constantin: 9.000 de spectacole şi 20 de filme, în 40 de ani de carieră

Foto: ciao.ro

Actorul Nicu Constantin s-a consacrat pe scena Teatrului de Comedie "Constantin Tănase", unde a susţinut peste 9000 de reprezentaţii.

Nicu Constantin s-a născut pe 31 iulie 1939, la Eforie Sud, din tată albanez şi mama nascută în Grecia.

În casa lor se adunau vara intelectuali celebri ai vremii, de la scriitorul Victor Eftimiu şi actorul George Vraca, la istoricul Tache Papahagi, uniţi de originile străine.

Prin intermediul lor şi-a cultivat pasiunea pentru cărţi şi a ajuns să aibă peste 3000 de volume de diverse genuri, dar şi nenumăraţi prieteni scriitori. În ciuda profesiei sale, actorul prefera întotdeauna un tratat de filozofie unui volum de poezie.

A făcut mai întâi Şcoala de Marină din Constanţa, după care a absolvit la Bucureşti Şcoala de Arte.

300 de emisiuni de televiziune

40 de ani a fost vedeta teatrului satiric şi de comedie Constantin Tănase din Bucureşti, unde a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii. Actor complet - cânta, dansa, juca - a participat la peste 600 de emisiuni radio şi peste 300 de emisiuni de televiziune.

În palmaresul actorului se numără, de asemenea, 28 de filme de scurt şi lung metraj.

Primul rol de film l-a primit în 1966, în "Împuşcături pe portativ", însă cele mai cunoscute pelicule în care a jucat rămân "Alo, aterizează străbunica!", "Grăbeşte-te încet" şi "Secretul lui Bachus", trei titluri emblematice pentru comedia românească de după 1980.    

Ca actor de revistă şi în scheciuri de televiziune, a avut roluri antologice alături de colegi de breaslă ca Alexandru Lulescu, Cristina Stamate, Rodica Popescu Bitănescu, Mihai Fotino, Ştefan Tapalagă şi mulţi alţii.


A scris scenarii pentru radio, televiziune, texte pentru Teatrul "C-tin Tanase" şi a colaborat la mai multe reviste şi ziare din ţară.

A publicat şi un volum autobiografic, "Ochelarii miraculoşi", al cărui titlu nu putea veni, autoironic, decât de la "marca" personală care i-a întărit popularitatea", după cum notează NewsIn. 

În 2001, a devenit Cetăţean de Onoare al oraşului Eforie, iar în 2005, la Gala Uniter, a primit premiul special pentru teatru de revista.

Un an mai târziu, actorul a fost recompensat cu premiul Uniter pentru întreaga activitate. De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Cultural, clasa I.

Căsătorit pe ascuns, la New York

Era căsătorit cu actriţă lirică Mandita Constantin. Căsătoria lor religioasa a avut loc pe ascuns, în 1986, când se aflau într-un turneu la New York.

Hainele le-au împrumutat, iar naşii i-au cunoscut abia la biserica. Petrecerea a avut loc într-un restaurant, unde erau adunaţi machidoni care sărbătoreau. Aceştia l-au recunoscut pe actor şi s-au transformat imediat în nuntaşi.

Discret de altfel în viaţa privată, s-a remarcat doar ca susţinător al echipei de fotbal Rapid Bucureşti, simpatie împărtăşită, de altfel, şi de alţi doi monştri sacri ai actoriei româneşti, Mitică Popescu şi Colea Răutu.

Mai multe articole despre:
actor biografie Nicu Constantin