MENIU

Nicolăescu: Băsescu s-a dus la spital prin cunoştinţe şi relaţii, nu s-a dus instituţional

Foto: NewsIn

Fostul ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu a declarat miercuri că preşedintele Traian Băsescu trebuie să ceară scuze sistemului sanitar românesc pentru afirmaţiile potrivit cărora a stat opt ore la spitalul Elias fără a fi tratat şi că spitalele româneşti nu au proceduri.

"La afirmaţiile de ieri referitoare la faptul că a stat la spitalul Elias opt ore şi nu l-a tratat nimeni cred că trebuie să facem următoarele precizări: în primul rând Traian Băsescu s-a dus la spital prin cunoştinţe şi relaţii, nu s-a dus instituţional. Întâi s-a dus la finul de la Spitalul Univesitar, după aceea s-a dus la nişte cunoştinţe la spitalul Elias. Dacă el apela instituţional la ministru, atunci se constituia comisia specială şi probabil că în trei-patru ore Traian Băsescu era pe masa de operaţie", a explicat Nicolăescu.

Fostul ministru al Sănătăţii a arătat că s-a autosesizat la ora 18.30 în acea zi şi a constituit o comisie specială. "Am făcut comisie şi într-o oră a fost şi consultat, a avut şi diagnostic pus şi a fost şi expediat la Viena, unde, tot datorită nouă, toate erau puse în regulă", a precizat Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a ţinut să precizeze că în spitalele din România există reguli şi proceduri, iar afirmaţiile şefului statului "nu fac decât să pună o lumină neagră asupra sistemului sanitar românesc, pe care nu-l merită".

"Cred că domnul Traian Băsescu trebuie să ceară scuze sistemului sanitar românesc pentru modul arogant în care s-a exprimat", a conchis Eugen Nicolăescu, arătând că şi în sistemul sanitar, ca şi în alte domenii, există oameni care nu-şi fac datoria, dar există şi lucruri bune.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la postul public de radio, că ceea ce s-a întâmplat la Slatina şi Galaţi este perfect predictibil la nivelul sistemului de sănătate şi că a simţit "pe pielea" lui diferenţa dintre spitalele româneşti şi cele din alte ţări, unde există proceduri.

"Aşa ceva este perfect predictibil la nivelul sistemului nostru de sănătate", a spus şeful statului, întrebat cum comentează cazurile din Slatina, unde un pacient a fost plimbat patru ore prin mai multe secţii ale Spitalului de Urgenţă, fără a primi îngrijiri medicale şi Galaţi, unde un nou-născut a fost diagnosticat după mai multe zile cu fractură de femur.

Şeful statului a arătat că există mai multe cazuri de acest gen decât cele prezentate în mass-media şi a precizat că vrea să creadă că, aşa cum se va face o lege a educaţiei, şi Ministerul Sănătăţii va ţine cont de raportul Comisiei prezidenţiale pentru sănătate."M-am păcălit cu domnul Nicolaescu care mi-a garantat că face reforma sănătăţii şi l-am susţinut fără rezerve la lansarea strategiei şi pachetului de legislaţie pentru modernizarea sistemului de sănătate, pe urmă am văzut că toată preocuparea lui a fost legată de medicamente, nu a făcut nimic în spitale, nu avem proceduri în spitale", a precizat şeful statului.

Preşedintele a explicat că a trăit pe propria piele disfuncţionalităţile din spitalele româneşti atunci când a trebuit să facă o operaţie la coloana vertebrală."Am trăit pe pielea mea diferenţa dintre spitalele româneşti şi un spital din Viena, unde există proceduri. De dimineaţă stăteam în spitalul Elias şi, aşa cum omul ăla a stat patru ore, preşedintele României a stat opt ore în spitalul Elias, că nu se hotărau cine să-l opereze, unde şi au constatat că nu au o sală de operaţie corespunzătoare. Când SPP a hotărât să mă urce în avion, eram amorţit de la mijloc în jos", a spus Băsescu.