MENIU

Nici o femeie nu a fost laureată până acum cu Nobelul pentru Economie

Foto: Nobelprize.org

Sezonul premiilor Nobel se încheie luni cu cel pentru economie, care se bucură de o atenţie sporită, într-un moment în care lumea trece prin cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. Favoritul de anul acesta este Ernst Fehr, preocupat de tema echităţii în economie.

Masculin şi american: acesta este profilul laureatului Nobel pentru economie. Nicio femeie nu l-a obţinut până acum, şi, din cele 62 premii decernate în ultimii 40 de ani, 42 au fost date unor economişti americani. Oficial numit "Premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel", Nobelul pentru economie, singurul care nu era prevăzut în testamentul lui Alfred Nobel, va fi anunţat la 11.00 GMT (14.00, ora României) la Stockholm.

Decernat din 1969 şi finanţat de Banca Centrală suedeză, el are tot un cec de zece milioane de coroane (970.000 de euro), ca şi celelalte. Anul trecut, în plin tumult pe pieţele financiare, Nobelul a fost acordat americanului Paul Krugman, economist al globalizării şi editorialist reputat pentru atacurile la adresa administraţiei Bush şi a exceselor din finanţe şi din politica monetară americană.

Potrivit predicţiilor, favoriţii acestui an sunt Ernst Fehr, profesor şi director al Institutului de Cercetări Empirice în Economie la Universitatea din Zurich şi Matthew J. Rabin, de la departamentul de economie de la Universitatea din  Berkeley, pentru contribuţiile lor în domeniul economiei behavioriste, incluzând aici probleme ca preferinţe de consum, cooperare şi echitate. Fehr, unul dintre cei mai cunoscuţi economişti, este constant preocupat de teme ca echitatea şi reciprocitatea socială, dar este cunoscut şi pentru contribuţiile la neuroeconomie, care dezvoltă domeniile finanţelor behavioriste şi al economiilor experimentale.

William D. Nordhaus, de la Universitatea Yale şi Martin L. Weitzman, de la Harvard University sunt cotaţi cu şanse la Nobelul pentru economie, pentru cercetările făcute în economiile ambientale, abordând în special schimbările climatice. Tradiţionala analiză cost-beneficiu aplicată de aceştia vizează reducerea încălzirii globale versus beneficiile încetinirii schimbărilor climatice.

John B. Taylor, precum şi Jordi Gali, director al Centrului pentru Cercetarea Economiilor Internaţionale de la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, alături de Mark L. Gertler de la Universitatea din New York sunt cotaţi de Thomas Reuters pentru cercetările asupra politicilor monetare. Jordi Gali este unul dintre reprezentanţii macroeconomiei care se inspiră din teoria lui Keynes, unul dintre promotorii regulilor în politica monetară.

Metodologia utilizată de Thomson Reuters în predicţiile pentru Nobel constă în corelarea unei statistici privind referirile din literatura de specialitate la teoriile cercetătorilor cu importanţa descoperirilor făcute de fiecare om de ştiinţă.

Lista ultimilor zece laureaţi cu Nobelul pentru economie:

2008: Paul Krugman (Statele Unite)

2007: Leonid Hurwicz, Eric Maskin şi Roger Myerson (Statele Unite)

2006: Edmund S. Phelps (Statele Unite)

2005: Robert J. Aumann (Israel/Statele Unite) şi Thomas C. Schelling (Statele Unite)

2004: Finn E. Kydland (Norvegia) şi Edward C. Prescott (Statele Unite)

2003: Robert Engle (Statele Unite) şi Clive Granger (Marea Britanie)

2002: Daniel Kahneman (Statele Unite/Israel) şi Vernon L. Smith (Statele Unite)

2001: George A. Akerlof (Statele Unite), A. Michael Spence (Statele Unite) şi Joseph E. Stiglitz (Statele Unite)

2000: James Heckman (Statele Unite) şi Daniel McFadden (Statele Unite)

1999: Robert Mundell (Canada)