Nica spune că taxele a căror administrare este mai costisitoare decât sumele strânse vor fi scoase
Vicepremierul Dan Nica a declarat luni că Executivul îşi va menţine decizia de a elimina taxele al căror cost de administrare este mai mare decât sumele pe care le aduc la buget şi că regimul cheltuielilor, aşa cum este prevăzut în bugetul pe 2009, va fi unul auster.
"Vom avea o reducere a numărului de taxe şi, aşa cum am declarat când au fost audierile din Parlament, toate taxele care au un cost de administrare superior cuantumului taxei respective vor fi eliminate. E şi o birocraţie care s-a creat în mod inutil pe principiul că întâi creăm o taxă şi apoi angajăm oamenii care să aibă grijă de ea. S-a făcut pe seama oamenilor care sunt purtaţi la ghişee şi care sunt umiliţi în fiecare zi", a explicat Nica.
El a mai arătat că regimul cheltuielilor va fi unul auster şi că toate cheltuielile de bunuri, de servicii, de achiziţionare de mobilier sau maşini nu sunt considerate esenţiale.
Nica a precizat, însă, că doreşte ca peste 6% din buget să fie alocaţi pentru investiţii.
"O parte importantă care ne preocupă s-o avem în bugetul de stat se referă la cuantumul investiţiilor care se fac în România, să depăşească 6%", a mai declarat vicele pesedist.
Nica a negat unele informaţii apărute în presa internaţională potrivit cărora deficitul bugetar din 2009 va fi mai mare de 2% din produsul intern brut (PIB).
"În ceea ce priveşte deficitul, pot să vă spun că în schiţa care a fost prezentată de domnul Pogea (în şedinţa de luni a coaliţiei, n.r.) indică un deficit care nu depăşeşte 2%", a declarat el.
Potrivit declaraţiilor de vineri ale ministrului de finanţe, Gheorghe Pogea, guvernul Tăriceanu a cheltuit în 2008 peste 18 miliarde euro pentru bunuri, servicii şi personalşi a precizat că acest tip de cheltuieli a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere din ultimii ani. Potrivit lui Pogea, tocmai cheltuielile pe bunuri, servicii şi personal sunt cele au dus deficitul bugetar din 2008 la 5,2% din PIB, potrivit calculelor europene.
Veniturile publice nu vor depăşi 32,1% din produsul intern brut în 2009, estimat la 579 miliarde lei, în creştere cu 2,5% faţă de anul anterior, în condiţiile în care încasările la buget s-au plasat anul trecut la 30,9% din PIB, cu 5,1 puncte procentuale sub estimări, a mai spus vineri ministrul finanţelor.
Construcţia bugetului pe 2009 se va face în principiu pe baza unei creşteri economice de 2,5% în acest an, faţă de 7,8% în 2008, şi luând în calcul un deficit bugetar de circa 2% din produsul intern brut, potrivit declaţiilor de vineri ale premierului Emil Boc.