NewsIn: Specialiştii spun că s-ar ajunge la plata a două salarii pe o funcţie, din cauza abrogării OUG 37
Funcţionarii din autorităţile publice deconcentrate, înlocuiţi din funcţiile de conducere în baza OUG 37/2009, abrogată marţi, pot ataca decizia în instanţă şi pot câştiga, au declarat specialişti contactaţi de NewsIn, afirmând că se poate ajunge, astfel, la plata a două salarii pe aceeaşi funcţie.
În situaţia în care Ordonanţa 37 a fost abrogată, iar legea pentru aprobarea ei a fost declarată neconstituţională, funcţionarii îşi pot recăpăta posturile dacă se adresează justiţiei, a declarat un magistrat pentru NewsIn. Potrivit acestuia, şi noua ordonanţă, 105/2009, adoptată marţi, prin care a fost abrogată OUG 37, are toate şansele să ajungă la CCR, deoarece are în esenţă acelaşi conţinut.
Câştigarea proceselor de către funcţionarii din autorităţile publice deconcentrate va duce, însă, la o situaţie complicată, "cu două salarii pe funcţie", pentru funcţionarul înlocuit în baza OUG 37 şi pentru persoana numită în locul funcţionarului, a explicat magistratul. "În această situaţie de criză, vom salariza două persoane pe acelaşi post", a spus el.
La rândul său, directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, a declarat, pentru NewsIn, că se va ajunge în situaţia ca două persoane să fie salarizate pentru aceeaşi funcţie. "În plină criză, se va ajunge ca două persoane să ocupe acelaşi post şi să fie salarizate pentru aceeaşi funcţie", a declarat directorul executiv al CRJ. De asemenea, Georgiana Iorgulescu consideră că noua ordonanţă de urgenţă 105/2009 încalcă mai mult legea fundamentală decât OUG 37.
Marţi, Guvernul a dat o nouă ordonanţă, cu numărul 105, care abrogă OUG 37 privind deconcentratele.
OUG 105/2009, care modifică unele prevederi ale Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, a fost adoptată marţi, 6 octombrie, de Guvern, şi publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial. Guvernul poate detaşa funcţionari publici şi pe posturi din categoria înalţilor funcţionari publici - cum sunt cele de subprefect şi prefect - potrivit modificărilor aduse marţi, de Guvern, Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Potrivit formei anterioare a Legii 188/1999, detaşarea se poate dispune cu respectarea categoriei, clasei şi gradului profesional al funcţionarului public.