MENIU

Nepotismul, sport naţional în numeroase instituţii din România

FOTO: NewsIn
Sefi de importante instituţii ale statului veneau de acasă cu tot cu rubedenii

Nu de puţine ori presa a relatat despre şefi de importante instituţii ale statului care, atunci când ajungeau la conducere, veneau de acasă cu tot cu rubedenii.

La nici trei luni după ce a preluat şefia AVAS, Teodor Atanasiu şi-a angajat cumnatul, Dorin Bişboacă, ca expert financiar la Direcţia de Control. La scurt timp, Bişboacă a ajuns şi în Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale, companie controlată, fireşte, de AVAS.

"Spre deosebire de nepoata domnului Boc, cumnatul meu a participat la un concurs. Când lucra la APIA a participat la un concurs pentru postul care era la AVAS. A câştigat acel concurs, nu a avut niciun post de conducere, era un simplu expert ca şi ceilalţi colegi ai lui. A lucrat fără să aibă vreo reclamaţie şi lucrează în continuare acolo, dovadă că este bun", a declarat Teodor Atanasiu, fost preşedinte AVAS. 

Familii cu adevărat numeroase găsim la Romgaz şi Transgaz. 17 directori de la cele două companii merg la serviciu în tandem: soţ – soţie. "Sunt cazuri, nu ştiu numeric câte sunt... dar sunt cazuri... fiindca eu cred că sunt inevitabile într-un domeniu destul de specializat, în care mulţi au fost colegi de facultate, s-au căsătorit şi au luat repartitie înainte de 89. Altii s-au cunoscut la serviciu şi s-au căsătorit şi nu poti să le intrezici acest lucru", a afirmat Lucian Stancu, director general adjunct ROMGAZ. 

În politică, exemplele sunt numeroase. Când Vasile Blaga era ministru de Interne, soţia sa, Violett, a ajuns şefa Direcţiei Juridice şi de Control din Ministerul Educatiei. Ce a propulsat-o pe această poziţie? Poate pregătirea: inginer mecanic. Aşchia nu sare departe de trunchi nici în cazul copiiilor de politicieni, pentru că, nu-i aşa, meseria se transmite din tată în fiu. Sau fiică, dacă ne referim la mezina familiei Băsescu. După ce a cochetat cu moda, Elena Băsescu a intrat în PD, ca simplu membru al organizaţiei de tineret. În scurt timp a obţinut, fără probleme, funcţia de secretar general al tineretului.