MENIU

Negocierile de aderare a Croaţiei la UE ar trebui să avanseze rapid, după acordul cu Slovenia

Foto: mapsof.net

Negocierile pentru aderarea Croaţiei la UE ar trebui să înregistreze progrese rapide, în urma acordului încheiat cu Slovenia asupra diferendului frontalier dintre cele două ţări, a declarat comisarul european pentru extindere.

"Mă aştept ca în următoarele săptămâni să putem avea o conferinţă privind aderarea, pentru a deschide şi închide un număr de capitole, ceea ce va permite deblocarea cu adevărat a procesului de aderare a Croaţiei la UE", a declarat Olli Rehn presei, la reuniunea miniştrilor europeni de Externe de la Bruxelles.

Pentru a adera la UE, ţările candidate trebuie să îndeplinească mai multe criterii, numite "capitole", 35 în total, vizând alinierea la legislaţia europeană. Aceste capitole trebuie să fie deschise, în cadrul negocierilor, apoi închise, atunci când Comisia Europeană şi statele membre UE apreciază că aceste condiţii sunt îndeplinite.

Din cauza unui diferend frontalier, Slovenia, membră a Uniunii Europene din 2004, refuza de o lună deschiderea oricărui nou capitol în negocierile de aderare ale Croaţiei la UE. O încheiere a negocierilor până în 2010 ar permite Croaţiei să se alăture Celor 27 în 2011, cu puţin timp înaintea Islandei, care şi-a anunţat recent candidatura la blocul comunitar şi îndeplineşte deja o mare parte din condiţii. 

Slovenia şi Croaţia au anunţat vineri că au ajuns la un acord în privinţa diferendului lor frontalier, ceea ce deschide drumul Zagrebului spre Uniunea Europeană. 

Cele două foste republici iugoslave îşi disputau, de la declararea independenţei, în 1991, o fâşie din frontiera terestră şi maritimă din Golful Piran, de pe coasta Mării Adriatice. 

Slovenia, ţară membră UE din 2004 şi care dispune de o fâşie îngustă de coastă (aproximativ 45 de kilometri între Italia şi Croaţia) vrea să obţină acces la apele internaţionale.

Mai multe articole despre:
Croaţia diferend