MENIU

Necolaiciuc riscă să fie expulzat, potrivit Departamentului american pentru Securitate Internă

Foto: RTV
Luxul complexului Astoria de la Snagov, modernizat de Necolaiciuc

Mihai Necolaiciuc a fost arestat pentru şedere ilegală în SUA şi riscă să fie expulzat din această ţară, dar mai întâi cazul său va fi prezentat în faţa unui judecător, a declarat Brandon Alvarez-Montgomery, de la Departamentul american pentru Securitate Internă.

"Agenţii speciali ai Departamentului american pentru Imigrări l-au arestat ieri (miercuri - n.r.) pe Mihai Necolaiciuc, un cetăţean român căutat pe plan internaţional, pentru şedere ilegală în SUA. El riscă o posibilă îndepărtare de pe teritoriul SUA şi va avea dreptul la proces, având şansa să prezinte faptele din cazul său în faţa unui judecător", a declarat Alvarez-Montgomery, purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS). El a adăugat că nu poate divulga mai multe detalii, din cauza prevederilor de confidenţialitate ale Departamentului pentru Securitate Internă.

Mihai Necolaiciuc, arestat miercuri în SUA pentru încălcarea legii imigraţiei, avea viză turistică cu intrări multimple emisă din 2000. Faptul că Necolaiciuc a fost arestat pentru încălcarea legii imigraţiei nu are nicio legătură cu infracţiunile pentru le-a înfăptuit în România. Posibile încălcări ale legii imigraţiei SUA ar putea fi depăşirea termenului de şedere peste data prevăzută de viză sau pentru faptul că a lucrat, cu toate că avea viză turistică.

Agenţii Departamentului american pentru Imigrări l-au arestat miercuri pe românul Mihai Necolaiciuc, căutat pentru delapidarea a milioane de dolari de la Căile Ferate Române, iar oficialii au spus că a fost arestat pentru încălcarea legii privitoare la imigraţie. Necolaiciuc locuia într-un apartament din West Palm Beach de ani de zile.

Biroul Naţional Interpol a informat, în cursul zilei de joi, Ministerul Justiţiei şi Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, cu privire la faptul că Mihai Necolaiciuc a fost arestat miercuri. Ministerul de Justiţie a informat că cererea de arestare în vederea extrădării, precum şi cererea de extrădare au fost formulate şi transmise Departamentului de Justiţie al SUA încă din februarie 2008.

Necolaiciuc, fost director al Căilor Ferate Române, în vârstă de 57 de ani, era căutat de Interpol din 2004, fiind anchetat pentru că ar fi delapidat 80 de milioane de euro între 2000 şi 2004, în prezent suma fiind de puţin peste 111 milioane de dolari.

Ziarul "Cotidianul" scria recent că Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR, acuzat în trei dosare de corupţie, se află, din februarie 2007, în SUA, în Florida, unde are două locuinţe. Americanii refuză să-l aresteze şi să-l extrădeze, în ciuda insistenţelor autorităţilor române, arată publicaţia. Astfel, ziarul susţinea că Interpol România are informaţia certă potrivit căreia Mihai Necolaiciuc a părăsit Austria pe 8 februarie 2007 cu destinaţia SUA. Conform unor surse din Interpol România, pe 2 mai 2007, Necolaiciuc deţinea două locuinţe în SUA, mai precis în Florida, una în Palm Beach şi cealaltă în Boca Raton.

În ciuda numeroaselor solicitări din partea Interpol România, prin care li s-a cerut colegilor americani să-l identifice, să-l aresteze şi apoi să-l extrădeze pe Necolaiciuc, partea americană a refuzat orice dialog, mai scria "Cotidianul".

Potrivit unor oficiali IGPR, Interpol România a cerut date de la Interpol Washington privind prezenţa lui Mihai Necolaiciuc în SUA de trei ori, ultima dată pe 13 mai, dar nu a primit niciun răspuns. Potrivit oficialilor din Poliţie, pe 24 octombrie 2005, s-a dispus măsura urmăririi internaţionale a lui Necolaiciuc, iar România a transmis informaţia Interpolurilor din întreaga lume. Pe 15 mai 2007, Interpol România a transmis o nouă adresă către Interpol SUA. În urmă cu o lună, însă, pe 13 mai, Interpol România a trimis din nou o adresă la Washington, pentru a i se comunica eventuale informaţii despre Necolaiciuc. Oficialii IGPR spun că nu s-a primit niciun răspuns.

Mai multe articole despre:
SUA extrădare CFR Interpol