MENIU

Nastasiu face dezvăluiri în cazul Hayssam: Eliberarea jurnaliştilor din Irak a costat statul român 13-14 milioane de euro

<descriere>
Ciprian Nastasiu pomeneşte pentru prima dată despre dispariţia a 4 milioane de euro din suma trimisă de serviciile de informaţii în Irak

Eliberarea jurnaliştilor din Irak a costat statul român 13-14 milioane de euro, susţine procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a cerut arestarea lui Omar Hayssam, i-a cerut eliberarea şi a investigat apoi şi fuga sirianului. Informaţia apare pentru prima dată într-un interviu dat de Nastasiu, la un an după ce a demisionat din magistratură, publicistului româno-american Victor Găetan şi publicat de Jurnalul Naţional.

În acelaşi interviu, Ciprian Nastasiu pomeneşte pentru prima dată despre dispariţia a 4 milioane de euro din suma trimisă de serviciile de informaţii în Irak pentru eliberarea jurnaliştilor. Nastasiu atribuie informaţia unor surse irakiene şi americane.

"Ştiam că banii veniseră dintr-un fond special administrat de SIE român. Eu însumi l-am văzut pe maiorul SRI Coldea (în prezent general şi director adjunct al SRI) la Bagdad, atunci când ostaticii au fost eliberaţi, asumandu-şi o mare responsabilitate pentru deznodământul crizei. Ştiam cu toţii că preşedintele era implicat în fiecare detaliu... Nu mi-am putut imagina că vreun ofiţer escroc putea pierde pur şi simplu 3-4 milioane de euro, pe drumul unde trebuia plătită răscumpărarea."

În interviu, Nastasiu nu pomeneşte nimic despre întâlnirea dintre Omar Hayssam şi generalul Degeratu în biroul procurorului general de atunci Ilie Botoş. Susţine însă că eliberarea sirianului s-a decis la o întâlnire cu fosta sa colegă Adriana Cristescu şi cu fostul procuror general al României.

"Procurorul general Botoş, era şi el acolo, mi-a spus, uitându-se în sus:E ok, avem acordul. Toţi cei de faţă eram convinşi că acel cineva de sus care şi-a dat acordul, nu putea fi decât preşedintele Traian Băsescu. Procurorul general Botoş, a continuat: Urmează să solicităm în scris revocarea mandatului de arestare preventivă şi înlocuirea măsurii cu obligaţia de a nu părăsi ţara".

În acelaşi interviu, Nastastiu îi ia apărarea lui Ilie Botoş, dar o atacă pe Monica Macovei întrucât ar fi refuzat să ceară extrădarea lui Munaf. După fuga lui Omar Hayssam, Nastasiu susţine că a mai avut două întâlniri cu celula de criză de la Cotroceni, ultima urmată de demisia şefilor de la informaţii şi a procurorul general Botoş.

Nastasiu a rămas în continuare să ancheteze fuga lui Omar, a vorbit de mai multe ori cu el la telefon şi este convins că a plecat cu încuviinţarea preşedintelui şi cu ajutor din partea serviciilor.

A demisionat din magistratură în 2008, la scurt timp după ce a fost singurul sancţionat de CSM pentru fuga lui Omar Hayssam.