MENIU

NASA a lansat o sondă spaţială ce va cauta planete similare cu Terra

Foto: dailymail.co.uk

Angeţia Spaţială Nord-Americană a pornit în căutarea unor lumi similare celei de pe Pâmânt care ar putea găzdui forme de viaţă extraterestră. Misiunea se va desfăşura pe parcursul a trei ani şi jumătate şi va costa NASA 480 milioane de euro.

Oamenii de ştiinţă speră că aventura spaţială a telescopului Kepler, considerat cel mai performant aparat spaţial nemanevrat de om, îi va ajuta să răspundă la o întrebare importantă: Suntem noi singuri în Univers?

Telescopul Kepler va căuta dovezi pentru existenţa unor forme de viaţă în ''zona Goldilocks'' (muşchi de pământ), botezată astfel de oamenii de ştiinţă datorită condiţiilor de temperatură de aici. Astfel, această zonă nu este nici foarte fierbinte, nici foarte rece, existând condiţii propice pentru existenţa apei în formă lichidă, şi implicit a vieţii.

Cercetătorii de la NASA spun că misiunea spaţială ar putea duce la descoperirea a peste 50 de planete locuibile, dincolo de sistemul nostru solar, informează dailymail.co.uk.

''Dacă găsim atât de multe planete locuibile, asta ar însemna că viaţa este comună în întrega galaxie. Pe de altă parte, dacă nu găsim nimic, tot e o descoperire importantă. Asta ar însemna că am putea fii singurele forme de viaţă din Univers'', a spus Bill Borucki, de la Centrul de Cercetare Ames din California. 

Aparatul spaţial trimis în misiune de NASA va fi dotat cu un fotometru foarte sensibil. Acesta va fi îndreptat în mod constant către o anumită zonă din Calea Lactee pentru a măsura gradul de strălucire al fiecărei stele din grupul ţintă stabilit de NASA. Astfel de măsurători vor avea loc la fiecare 30 de minute timp de peste trei ani.

Când o planetă trece în faţa unei stele, strălucirea stelei respective se diminuează, asemenea unei clipiri. Măsurând cât de mult fluctuează lumina şi pentru cât timp, telescopul Kepler poate calcula dimensiunea şi temperetura planetei respective. Pe baza acestor informaţii oamenii de ştiinţă vor putea stabili dacă o planetă este locuibilă sau nu.