MENIU

NASA a avut din nou emoţii din cauza unui deşeu spaţial

Foto: sxc.hu

Încă un deşeu spaţial a dat emoţii, luni, echipei NASA, pentru a doua oară la interval de câteva zile, după ce o bucată dintr-un satelit rusesc a ameninţat să complice amararea navetei americane Discovery la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Agenţia spaţială americană explicase în cursul zilei de luni că echipele rusă şi americană de la sol urmăresc cu atenţie progresia unui deşeu care plutea în apropierea ISS şi că au în vedere modificarea orbitei staţiei. În cele din urmă, acest lucru nu a fost necesar, pentru că deşeul s-a îndepărtat de ISS.

Deşeul de zece centimetri ar putea proveni, potrivit NASA, de la satelitul rusesc Kosmos 1275, care s-a dezintegrat la scurt timp după lansare în 1981. Prezenţa sa în vecinătatea ISS intervenea în timp ce echipajul de pe Discovery se pregătea să amareze naveta la staţia spaţială, care se află la o altitudine de 350 de kilometri. Amararea este prevăzută pentru marţi la ora 23.13, ora României.

Temerea unei coliziuni cu un alt deşeu spaţial, un fragment de un centimetru dintr-un motor de satelit, dusese săptămâna trecută la evacuarea echipajului de pe ISS pentru scurt timp, adăpostit în capsula de urgenţă Soyuz.

Deşeurile spaţiale sunt considerate o ameninţare pentru cei circa 800 de sateliţi comerciali sau militari despre care se estimează că operează în spaţiu, ca şi pentru ISS, pe care se află în permanenţă un echipaj începând din noiembrie 2000. Există peste 18.000 de deşeuri spaţiale a căror existenţă este cunoscută. Deşeurile de pe orbită fac obiectul unei "atenţii permanente", a spus Cain.

Misiunea lui Discovery este cea de a 36-a a acestei navete, iar zborul său este al 125-lea de la intrarea în folosinţă a navetelor spaţiale în 1981.