MENIU

Mulţi dintre diplomaţii SUA din zone de interes strategic nu cunosc suficient limbile străine

Foto: gettingeek.com

Congresul Statelor Unite şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu nivelul scăzut al cunoştinţelor de limbi străine al diplomaţilor americani aflaţi în post, în special în zone sensibile precum Irak şi Afganistan.

Un raport al Curţii de Conturi (GAO) examinat joi de o comisie a Congresului arată că 31% dintre titularii posturilor din străinătate unde este necesară cunoaşterea limbilor străine nu deţin nivelul obligatoriu.

GAO a constatat deficienţe importante în Afganistan, unde 33 dintre cei 45 de diplomaţi aflaţi în post, adică 73% din personal, nu au nivelul necesar de cunoaştere a limbilor străine. În Irak, 8 din 14 diplomaţi au "lacune" la capitolul limbi străine, ceea ce reprezintă 57% din personalul diplomatic american prezent în zonă. 

Senatorul democrat Daniel Akaka, care conduce subcomsia însărcinată cu supravegherea funcţionarilor publici, şi-a exprimat regretul că, "pentru a treia oară în zece ani", GAO recomandă Departamentului de Stat adoptarea unei soluţii sistematice şi strategice pentru a îndrepta deficienţele în cunoşterea limbilor străine. 

La rândul său, Nancy Powell, şefa departamentului de resurse umane din ministerul american de externe, a răspuns că "Departamentul de Stat ia măsuri pentru a remedia aceste deficienţe". Powell a precizat că accentul a fost pus pe cunoaşterea limbilor cu un grad ridicat de dificultate, cum ar fi chineza, paştuna (principala limbă oficială în Afganistan) şi hindi.

Mai multe articole despre:
limbi străine Congres SUA diplomaţi