MENIU

MoneyExpress: Cum se cotează un centimetru pătrat de artă?

Foto: Manuela Plapcianu, CEO al Artmark / Robert David

Cotaţii pentru 1.000 de artişti români, randamente anuale, marketing, networking şi un CEO venit din banking: regulile pieţei de artă încep să se schimbe.

Cunoscuta fotografă Annie Leibovitz a obținut recent un credit de 15 milioane de dolari punând drept garanție drepturile de autor pentru fotografiile sale. În primăvară, Metropolitan Opera din New York, în criză de cash, a reușit să obțină un credit substanțial, de valoare rămasă necunoscută – presa americană vehiculează cifra de 20 mil. dolari, Manuela Plăpcianu vorbește de 35 mil. dolari –, punând garanție două picturi murale de Marc Chagall, „The Triumph of Music“ și „The Sources of Music“.

Mai aproape de noi, în Ungaria, băncile acceptă deja drept gaj opere de artă, spune CEO‑ul de la Artmark. Evident, sunt preferate, când vine vorba de garanții colaterale, acele opere de artă listate în cataloagele de specialitate.

Începe să iasă la iveală, astfel, și motivul pentru care fondatorii Artmark – avocatul Alexandru Bâldea, fostul ambasador al României în Elveția, Radu Boroianu, și un fond elvețian de investiții – au adus un bancher în compania pe care au înființat‑o anul trecut. În următoarele săptămâni, Manuela Plăpcianu va gestiona lansarea în România, în premieră, a unei serii de indici de piață – dar și de autor – care vor traduce în limbaj de business valoarea investițiilor în artă.

Citeşte mai mult pe MoneyExpress.
Mai multe articole despre:
bancă artă business Money Express marketing