MENIU

Miss Oscar. Categoria 20-60 de ani

Foto: Cotidianul

Nu e greu să vezi că Academia Americană de Film are o pată pe actriţele bune de participat la concursuri de frumuseţe. Anul acesta, lupta se dă pe toate nivelurile, de la 20 la 60.

Oscarul începuse bine: în al patrulea an de când se acorda premiul, Academia Americană de Film a pasat trofeul unei actriţe de 62 de ani, Marie Dressler, pentru rolul din „Min and Bill“. Însă imediat după asta urmează aproape un deceniu de pendulare între 20 şi 30 de ani, şi aşa iau Oscarul o galerie de frumuseţi proaspete pe atunci: Katharine Hepburn, Ginger Rogers, Bette Davis şi Collette Colbert. Măcar Joan Crawford a plecat acasă cu statueta la 37 de ani, iar Anna Magnani, când avea cu 10 ani mai mult. Lui Audrey Hepburn, răsfăţată, i-a căzut trofeul în poală la 24 de ani, când era cu doi ani mai mică decât Katharine; iar Ingrid Bergman, premiantă la 29, a recidivat la 41 de ani.

De notat că Katharine Hepburn a sfidat limita de vârstă a Oscarurilor consecutiv, câştigând şi la 60 („Guess Who’s Coming to Dinner“), şi la 61 („The Lion in Winter“) şi la 74 („On Golden Pond“)!

Blestemul vârstei a însoţit Oscarurile până în prezent: în ultimii 15 ani, doar două actriţe peste 50 de ani au plecat acasă cu trofeul: Judi Dench („Shakespeare in Love“) şi Helen Mirren („The Queen“). Cea din urmă lucrase din greu ca să-şi conserve imaginea „hot“. A apărut arătându-şi sutienul pe coperta „Los Angeles Magazine“, s-a ţinut de declaraţii picante şi a arătat cât decolteu a fost fizic posibil evitând totodată capcana Janet Jackson. Ca să nu mai spun că făcuse şi o scenă de nuditate cu trei ani înainte în „Calendar Girls“, şi a mai comis una după, cu Cuba Gooding jr.

 

Citeşte mai mult în Cotidianul 

Mai multe articole despre:
Angelina Jolie miss Meryl Streep Premiile Oscar