Misiunea secretă a lui Bill Clinton în Coreea de Nord, pregătită de luni de zile
Vizita-surpriză a fostului preşedinte american Bill Clinton în Coreea de Nord, dorită de autorităţile de la Phenian, a reprezentat rezultatul a patru luni de negocieri pentru a obţine eliberarea a două jurnaliste americane deţinute în această ţară.
Oficiali americani, sub acoperirea anonimatului, au descris marţi seara intensul balet diplomatic ce a permis eliberarea Laurei Ling şi Eunei Lee, arestate în martie şi condamnate în iunie la 12 ani de muncă forţată, pentru că au intrat în Coreea de Nord fără autorizaţie.
Coreea de Nord, care este din ce în ce mai izolată pe scena internaţională după testul său nuclear, a cerut ca Bill Clinton să facă această vizită.
Fostul vicepreşedinte american Al Gore, unul dintre fondatorii postului de televiziune Current TV, pentru care lucrau cele două jurnaliste, a jucat un rol de intermediar între familiile tinerelor şi Guvernul american. La rândul său, Bill Clinton a aşteptat să fie sigur că deplasarea sa are şanse de reuşită înainte de a accepta misiunea, potrivit oficialilor.
În timpul scurtei sale şederi la Phenian, Bill Clinton a discutat timp de o oră şi un sfert cu liderul nord-coreean Kim Jong-Il, pe care nu l-a întâlnit niciodată în timpul celor două mandate ale sale la Casa Albă. După aceea, fostul preşedinte a luat cina, timp de două ore, cu el, potrivit oficialilor americani, care au refuzat să precizeze dacă Bill Clinton a obţinut informaţii despre unul dintre cele mai închise regimuri din lume.
Administraţia americană este foarte interesată de sănătatea liderului de la Phenian, care ar fi suferit un atac cerebral anul trecut şi care îşi pregăteşte succesiunea.
La mijlocul lunii iulie, cele două jurnaliste le-au spus familiilor lor, în cursul unei conversaţii telefonice, că Phenianul este dispus să le graţieze, dacă fostul preşedinte Bill Clinton va merge în Coreea de Nord şi va cere să fie eliberate. În ultimul weekend din luna iulie, oficiali din administraţia Obama l-au întrebat pe Clinton dacă este dispus să facă acest lucru.
Fostul preşedinte şi-a dat acordul , cu condiţia ca misiunea sa să aibă o "şansă rezonabilă" de succes, a precizat unul dintre oficiali.
În această perioadă, administraţia Obama a purtat în culise negocieri intense, prin intermediul ambasadei Suediei la Phenian, deoarece Washingtonul nu are relaţii diplomatice cu regimul comunist. "În timpul acestor discuţii, a fost precizat că vizita fostului preşedinte Clinton nu este legată în niciun fel de dosarul nuclear", a precizat un responsabil din administraţia americană. "Nord-coreenii ne-au confirmat direct că acceptă ca vizita sa să fie privată şi concentrată exclusiv pe obiectivul umanitar de a le elibera pe cele două" jurnaliste, a adăugat el.
Bill Clinton a avut o ultimă şedinţă de informare cu oficiali din administraţie sâmbătă, la locuinţa sa din Washington.
Fostul preşedinte, a cărui soţie este şefa diplomaţiei americane, nu a discutat despre misiunea sa cu preşedintele Barrack Obama înainte de pleca la Phenian, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Robert Gibbs.
Unii, printre care fostul ambasador american al ONU John Bolton, au estimat că administraţia Obama recompensează Coreea de Nord pentru comportamentul neadecvat, trimiţându-l pe Bill Clinton să negocieze eliberarea celor două jurnaliste.