MENIU

Ministrul Justiţiei spune că Daniel Morar "a abuzat puţin" de prezenţa mediatică în mandatul trecut

Foto: gandul.info

Cătălin Predoiu a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că una dintre cauzele pentru care a propus, în august 2008, un alt şef la DNA, a fost teama de schimbare a statutului DNA, care ar fi fost o consecinţă a mediatizării acestei instituţii.

"În prima fază a mandatului său, Daniel Morar a abuzat puţin de prezenţa mediatică. S-a expus prea mult şi a expus şi instituţia. Chestiunea era că, datorită acestei presiuni şi acestei expuneri, anumite medii politice vor reacţiona şi vor interveni legislativ schimbând statutul DNA. Acum puţin timp spuneam că există riscul să fie propus Morar la DNA şi să trezeşti cu o lege de schimbare a statutului DNA, ceea ce intra în coliziune directă cu recomandările din raportul de ţară. Putea fi fuzionat cu DIICOT, putea fi dizolvat şi transferat, erau multe variante. Era o cerinţă a CE să nu intervenim pe această zonă. Asta a fost preocuparea mea atunci, nu Daniel Morar şi nici ce alte opinii mai au unii", a afirmat Predoiu, referindu-se la poziţia sa din august 2008, când a propus alt procuror pentru preluarea şefiei DNA.

Predoiu a ţinut să sublinieze că intervenţia pe cadrul legislativ de care s-a temut în august anul trecut a şi fost pusă în practică. "Această intervenţie a venit o lună mai târziu. A fost adoptată o lege care schimba modalitatea de numire a procurorilor în funcţii de conducere. Ulterior, legea a fost declarată necostituţională", a spus el.

Încercând să explice schimbarea atitudinii sale din vară, ministrul a mai afirmat că lucrurile s-au schimbat la DNA.

"Între timp, domnul Morar a învăţat ceva din trecut şi a schimbat complet atitudinea şi relaţia cu presa. Formula pe care eu am avansat-o la vremea respectivă, şi care îl includea pe Morar, a fost respinsă de CSM.  Acea formulă a fost dezavuată voalat, dar destul de limpede, de către Comisia Europeană printr-un purtător de cuvânt, în două rânduri", a afirmat ministrul.

Predoiu a spus din nou că Daniel Morar a ferit DNA de presiuni. "Prin comportamentul din ultimele luni, el a ştiut să ferească DNA de presiunile pe care le-a avut. E vorba de presiunile mediatice. Eu nu am cunoştinţe de presiuni politice. Nici prima dată, în august, şi nici acum nu am avut niciun fel de presiune politică. Nimeni nu m-a contactat", a afirmat ministrul.

"Vreau să subliniez că această propunere, dacă va fi urmată de o numire, şi eu cred că va fi urmată de numire, nu înseamnă că această instituţie nu tebuie să fie monitorizată în continuare şi de ministrul Justiţiei şi de media şi de oricine doreşte. Nu înseamnă că ministrul Justiţiei nu are pârghiile să intervină atunci când observă derapaje ale instituţiei de la standardele pe care trebuie să le respecte, inclusiv în materie de drepturile omului şi a prezumţiei de nevinovăţie. Înseamnă, pur şi simplu, o propunere. În egală măsură, soarta raportului depinde şi de dânsul, cum depinde şi de mine şi de CSM şi de fiecare magistrat", a mai spus Predoiu.

Ministerul Justiţiei a primit de la CSM hotărârea prin care s-a avizat favorabil numirea în funcţia de procuror şef al DNA a lui Daniel Morar, urmând ca ministrul Predoiu să trimită şefului statului propunerea, au declarat, vineri, pentru Newsin, reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Justiţiei.

Cătălin Predoiu urmează să redacteze şi să trimită preşedintelui României adresa privind numirea lui Daniel Morar, au declarat aceleaşi surse.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, în data de 4 februarie, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiţiei pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Daniel Morar. Conform procedurii, şeful statului trebuie să îl numească prin decret pe Daniel Morar.