MENIU

Ministrul Educaţiei va stabili, în această seară, remuneraţia pentru profesorii de la bac

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, se va întâlni, în această seară, cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ pentru a negocia cuantumul remuneraţiilor cadrelor didactice care vor participa la bacalaureat.

"Am fost azi (joi, 18 iunie, n.r.) la discuţii la minister, dar nu ne-am înţeles cu reprezentanţii instituţiei. Noi ne gândeam că pentru supraveghere şi corectură ministerul va plăti cel puţin ca anul trecut, dar nu am ajuns la acest acord. Ne vom întâlni cu doamna ministru diseară, după ora 20.30 şi sperăm să înţeleagă că nu poate cere profesorilor învăţământ şi evaluare de calitate la banii ăştia", a precizat, pentru NewsIn, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu.

Ministerul Educaţiei a stabilit prin ordin de ministru ca, pentru fiecare lucrare corectată, un profesor să primească 4 lei. Profesorii din comisiile pentru examinarea orală vor primi, potrivit ordinelor, 2 lei pentru fiecare elev examinat, iar o zi de supraveghere este plătită cu 25 de lei. Cel mai mult vor primi universitarii preşedinţi ai centrelor de examen şi ai centrelor de evaluare, ale căror indemnizaţii pentru bacalaureat pornesc de la 800 de lei pentru bac, în funcţie de numărul elevilor din centrle pe care le conduc.

Anul trecut, profesorii evaluatori la examenul de bacalaureat au primit 7,5 lei pentru fiecare lucrare corectată, cei care au examinat candidaţii la probele orale şi practice au primit câte 4,7 lei pentru fiecare elev evaluat, iar supraveghetorii au primit 64 lei pe zi. Preşedinţii centrelor de examen şi ai centrelor de evaluare au primit minimum 1.150 lei, în funcţie de numărul de candidaţi de care s-au ocupat.

Anul acesta a crescut, însă, suma adunată pentru protocol, la bacalaureat, în ciuda interdicţiilor impuse de minister în acest sens. Pentru cumpărăturile de protocol, în multe licee din toată ţara s-au strâns câte 50 de lei de persoană, după cum au precizat, pentru NewsIn, elevi din Ploieşti, Suceava, Focşani şi Tulcea, dar şi de la liceele bucureştene Traian şi Nicolae Teclu. "Am dat sume mici, câte 50 de lei de persoană, pentru chestii de pus pe masă în ziua bacului - un fursec şi un pahar de apă, nu e mare lucru", a spus o elevă din Focşani. Unii elevi spun însă că banii de protocol ajung şi la 500 de lei. Pe forumul de pe site-ul Ministerului Educaţiei, un elev susţine că o parte a banilor ar avea ca scop micşorarea vigilenţei supraveghetorilor. "La mine la liceu s-a hotărât să dăm acum cinci milioane pentru banchet şi protocol. Ni s-a zis ca asta e pentru protocol, pentru şeful de comisie, pentru profii de la oral... Nu înseamnă ca ne-am aranjat bacu'. La oral au zis că nu cred să fie nevoie de alţi bani, o să dea din ăştia, dacă ajung, dar banii ăştia sunt ca să luăm toţi cu note bunicele, cine vrea 10 o să dea în plus. De asemenea, ne-a zis să avem în fiecare zi la examen cel puţin 50 de lei la noi, ca să strângem în clase să dăm la supraveghetori... să nu venim cu cărţi la noi cu rezolvările, să le facem fiţuici, se fac la un centru din ăsta special din oraş. La şedinţa de instruire cu părinţii care se ocupa de bac anul asta a venit doamna care s-a ocupat anul trecut de tot. Anul trecut  fost super bine, s-a copiat pe rupte, au fost nişte note extrem de mari, cea mai mică medie din liceu la bac fiind 8,76 (au fost 8 medii sub 9, din 230 de elevi ai liceului)", s-a scris pe forumul ministerului pe 14 martie.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, miercuri, că toţi profesorii care vor fi depistaţi că strâng bani de la elevi pentru protocol la examenul de bacalaureat vor fi sancţionaţi, după ce NewsIn a relatat că astfel de iniţiative au demarat în mai multe şcoli din ţară.
Mai multe articole despre:
null