MENIU

Ministrul Educaţiei, revoltat că nu a găsit un învăţător la ore, în Dolj, la o vizită surpriză

Foto: NewsIn

Ecaterina Andronescu a declarat la Craiova, că a plecat "revoltată" de la o şcoală unde a făcut o vizită inopinată şi unde una dintre învăţătoare nu era prezentă la ore, iar, după acestă vizită, ministrul a cerut inspectorului şcolar general să facă o evaluare a tuturor şcolilor din Dolj.

La solicitarea unor studenţi de etnie romă, Ecaterina Andronescu a fost în vizită la o şcoală din cartierul craiovean Popoveni, unde învaţă numai copii de etnie romă. Ministrul Educaţiei a constatat că una dintre cele două învăţătoare nu era prezentă la ore, deşi ar fi trebuit să intre la clasă de circa o oră.

"Am plecat nu supărată, ci revoltată de ceea ce s-a întâmplat acolo. Nu am găsit o învăţătoare. Sunt doi învăţători la această şcoală şi nu am găsit-o pe una dintre învăţătoare, deşi era ora 9.00 şi trebuia să fie în clasă de la ora 8.00. Am rugat-o pe doamna inspector general să ia măsurile ce se impun. În fiecare din cele două clase erau trei-patru copii şi erau departe de a fi la nivelul la care ar trebui să fie la sfârşitul anului şcolar. De aceea, am rugat-o pe doamna inspector general să facă o evaluare a tuturor şcolilor, nu numai din oraş, ci şi în judeţ, pentru că asemenea lucru nu trebuie să se petreacă în şcolile noastre", a spus ministrul, într-o conferinţă de presă la Craiova.

"După părerea mea, trebuie să ne implicăm mai mult în a aduce toţi copiii la şcoală, indiferent că sunt de etnie romă sau sunt români", a precizat ministrul, adăugând că speră că inspector general va lua măsurile care se impun.

Ecaterina Andronescu s-a întâlnit, la Craiova, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cu aproximativ 250 de profesori de la şcolile generale şi liceele din municipiul Craiova.

"Am stabilit împreună cu aceştia că formarea continuă a profesorilor este un obiectiv major pentru învăţământ în această perioadă. Este perioada în care gândim două tipuri de proiecte pentru atragerea de bani din fondurile structurale. Este vorba de proiecte strategice de până la cinci milioane de euro pe care dorim să le aducem în fiecare din judeţele din ţară şi care să cuprindă în procesul acesta de formare continuă toate cadrele didactice. Am invitat şi liceele să se înscrie cu proiecte tot pe fonduri structurale prin care pot să obţină granturi de până la 500.000 euro care să fie, de asemenea, destinate formării de resurse umane. Am adresat aceast îndemn nu numai învăţământului preuniversitar, ci şi celui universitar", a mai precizat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a mai spus că le-a explicat cadrelor didactice din Craiova că trebuie finalizate legile educaţiei, urmând ca acestea să fie cuprinse într-un Cod al Educaţiei. "Am discutat că trebuie să finalizăm şi legile educaţiei şi am dori ca aceste legi să fie cuprinse într-un cod al educaţiei pentru a da mai multă greutate sistemului de învăţământ în care să putem să regelementăm toate aspectele derivate din gestionarea acestui sistem important al educaţiei din România, începând de la educaţia timpurie până la doctorat şi fără îndoială va cuprinde şi formarea continuă a cadrelor didactice", a mai spus ministrul.