MENIU

Miniştrii Sănătăţii din UE participă la o reuniune de criză consacrată gripei porcine

Foto: eluniversal.com.co

Ţările membre UE încearcă să ajungă la un acord privind o serie de măsuri comune împotriva epidemiei de gripă porcină, care se propagă rapid în Europa, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că o pandemie este iminentă.

Miniştrilor europeni ai Sănătăţii, convocaţi de urgenţă începând de la ora locală 14:30 (15:30 ora României) la Luxembourg pentru a stabili măsurile luate în ceea ce priveşte călătoriile, le-ar putea fi greu să ajungă la un acord, ţinând cont de opiniile contradictorii prezentate deja de capitalele europene. În cursul reuniunilor de pregătire nu a fost reţinută definitiv nicio formulare, iar un proiect de text, încă provizoriu, obţinut de AFP cere numai "protejarea eficientă a cetăţenilor" europeni, dar anunţă nicio măsură importantă.

Propunerea franceză de a suspenda zborurile către Mexic nu a fost aprobată în unanimitate miercuri, în cursul unei reuniuni informale a miniştrilor europeni ai transporturilor, ce a avut loc în Cehia. Iniţiativa ar putea fi respinsă mai clar joi, pentru că datele s-au schimbat în câteva ore. Nivelul de alertă stabilit de OMS face în prezent mai puţin pertinentă o măsură care să vizeze în mod clar Mexicul, potrivit unei surse europene.

OMS a decis miercuri seara să ridice la 5 nivelul de alertă, avertizând astfel că o pandemie este iminentă. Acest nivel este penultimul înainte de declararea stării de pandemie. 

OMS sfătuieşte ţările să încurajeze reducerea călătoriilor, inclusiv cu mijloacele publice de transport şi evitarea aglomeraţiilor, dar nu recomandă impunerea de restricţii oficiale privind deplasarea către ţările afectate. 

De asemenea, ţările afectate sunt invitate să distribuie antivirale şi să pregătească vaccinarea. Ţărilor unde nu s-au înregistrat cazuri li se recomandă să introducă la frontiere controale sanitare. 

Mai multe articole despre:
UE miniştri Mexic epidemie Ioan Bazac gripă porcină