MENIU

Ministerul Turismului: Fondurile de investiţii se alocă pe baza unei liste de priorităţi aprobate de Guvernul Tăriceanu

Foto: turism.gov.ro

Ministerul Turismului precizează că alocarea fondurilor se face pe baza unei liste de priorităţi aprobate de Guvernul Tăriceanu, listă deschisă ce a fost completată cu alte proiecte ale administraţiilor publice, în funcţie de importanţa turistică a zonei şi de calitatea proiectelor.

În sedinţa de Guvern din data de 8.04.2009 a fost aprobata HG nr. 426 (publicată în Monitorul Oficial nr. 242 din 10.04.2009) care prevedea alocarea sumei de 226.964.000 lei pentru finanţarea proiectelor de investiţii în infrastructura turistică ale autorităţilor publice locale. Lista autorităţilor administraţiei publice locale care beneficiază în 2009 de finanţarea proiectelor de investiţii în turism este o lista elaborată de Guvernul Tăriceanu, aprobata prin Hotărârea de Guvern nr. 1726/2006, care cuprinde un număr de 32 de consilii locale şi judeţene ale căror proiecte se încadrau în subprogramele naţionale de investiţii în turism, aşa cum au fost acestea concepute şi aprobate în 2006: "Schi în România", "Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona montană înaltă", "Dezvoltarea echilibrată şi integrată a staţiunilor turistice balneoclimaterice" şi "Dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor turistice de pe litoralul Mării Negre", se arată în comunicat.

De asemenea, în sedinţa de Guvern din data de 28.04.2009 a fost aprobata HG nr. 490 (publicată în Monitorul Oficial nr. 312 din 12.05.2009) pentru suplimentarea listei autorităţilor publice din HG nr. 426 cu Consiliul Local Piatra Neamţ şi a sumei alocate investiţiilor cu 10 milioane lei. Proiectul de la Piatra Neamţ, cofinanţat din bugetul Ministerului Turismului, are trei componente principale: finalizarea dezvoltării infrastructurii turistice pe masivul Cozla, traseu turistic şi lift înclinat pe muntele Pietricica, respectiv realizarea unei instalaţii de transport pe cablu între muntele Pietricica şi muntele Cozla.

"Ministerul Turismului va iniţia şi alte modificări ale listei de obiective ce urmează a fi finanţate, în limita bugetului disponibil, ori de câte ori acest lucru se va impune. Următorul proiect ce urmează a fi inclus în respectiva listă aparţine Consiliului Judeţean Covasna, iar acest lucru se va produce după finalizarea evaluării proiectului de către directţia specializată a ministerului. Apartenenţa politică a aleşilor locali nu este un criteriu de alocare de către Ministerul Turismului a fondurilor de investiţii, cu atât mai mult cu cât 32 dintre cele 35 de proiecte finanţate au fost selecţionate în 2006, înainte de parcurgerea ultimului ciclu electoral local. Pe de altă parte, includerea pe lista în acest an a unui număr de trei noi consilii locale nu are nicio legătura cu recompensarea rezultatelor alegerilor parlamentare, în contextul în care modificările s-au facut exclusiv în lunile aprilie şi mai", se arată în comunicat.