Ministerul Sănătăţii va implementa ghiduri terapeutice pentru mai multe patologii
Ministerul Sănătăţii a emis luniordinul prin care vor fi implementate ghiduri terapeutice pentru zece dintre cele mai frecvente patologii, printre care afecţiuni cerebro-vasculare, infarct miocardic, hipertensiune arterială, cancer de col, boli pulmonare, cancer de prostată.
Ghidurile, care vor intra în vigoare în luna septembrie, reprezintă algoritmii de urmate de către medici pacienţilor pentru pacienţii pe cele zece patologii, incluzând metodele de investigare, tehnicile şi terapiile medicamentoase sau chirurgicale, în funcţie de boală şi de stadiul acesteia.
"Odată cu aplicarea acestor scheme de diagnostic şi tratament, afecţiuni cum sunt infarctul miocardic, diabetul sau astmul vor fi tratate la Satu Mare sau la Petroşani la fel ca în centrele universitare de la Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara. Vorbim, de fapt, despre creşterea şi extinderea calităţii actului medical în întreg sistemul de sănătate şi în toate spitalele din România", a precizat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.
Potrivit lui Bazac, aceste ghiduri vor permite un control asupra costurilor şi a calităţii asistenţei medicale. "De acum, avem repere clare pentru cât va trebui să se cheltuiască pentru o patologie şi despre modul în care ar trebui să decurgă un act medical de calitate", a mai precizat Bazac.
Începand din 2010, Ministerul Sănătăţii va solicita ca toate instituţiile medicale finanţate din fonduri publice să-şi elaboreze, pe baza ghidurilor, propriile protocoale terapeutice. Acestea vor deveni parte componentă a contractului semnat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în anul următor.
Până la sfârşitul anului 2009, Ministerul Sănătăţii va finaliza ghiduri terapeutice şi pentru alte zece patologii.