MENIU

Ministerul român de Externe confirmă: Cinci români au fost răpiţi de piraţii somalezi

Foto: mpinteractiv.ro

Cinci români au fost răpiţi, pe 11 aprilie, de piraţii somalezi. Informaţia a fost confirmată de către Ministerul român de Externe.

Cei cinci români s-au numărat printre cei 16 membri ai echipajului unui vas sub pavilion italian care a fost capturat în Golful Aden, de piraţii somalezi. Remorcherul aparţine companiei Micoperi Marine Contractors.

"La bord se află zece italieni, cinci români şi un croat", a declarat Claudio Bartolotti, contactat telefonic la Ravenne, în nordul Italiei, unde se află sediul societăţii. Ministerul de Externe de la Roma a confirmat că zece dintre cei 16 membri ai echipajului sunt italieni.

Primele informaţii au anunţat că remorcherul Buccaneer este american. Vasul are o lungime de 75 de metri.

Claudio Bartolotti a precizat că societatea a fost avertizată, în jurul orei locale 12.00 (13.00, ora României), printr-un e-mail, în legătură cu acţiunea de piraterie asupra remorcherului. E-mailul a fost "trimis probabil de piraţi", a menţionat Bartolotti. El a precizat că, după acest e-mail, nu a mai primit nicio informaţie.

Atacul intervine pe fondul intensificării spectaculoase a activităţii piraţilor somalezi, care au luat cu asalt mai multe nave străine în ultima săptămână, chiar sub nasul marilor puteri navale mondiale desfăşurate în zonă.

Atacul asupra remorcherului italian a avut loc în condiţiile în care căpitanul american al vasului Maersk Alabama, sub pavilionul SUA, este ţinut ostatic într-o barcă de salvare supravegheată de două nave de luptă americană, la câteva sute de mile de ţărm. Cele două acţiuni de capturare nu au avut loc în proximitate şi nu este clar dacă există vreo legătură între ele.

Vineri, un ostatic de pe vasul francez Tanit, capturat de piraţi somalezi, a fost ucis în cursul unei operaţiuni de eliberare lansată de armata franceză.

Alţi cinci marinari români de pe două nave sunt, în prezent, răpiţi de piraţii somalezi. Trei dintre ei făceau parte din echipajul vasului grecesc Titan, capturat în 20 martie. Alţi doi români se aflau pe vasul grecesc Saldanha capturat în 22 februarie. În ambele cazuri, companiile care deţin navele sunt cele care se ocupă de eliberarea lor. În mod obişnuit, cazurile de acest gen se rezolvă prin plata unei răscumpărări de către compania armatoare.

Piraţii au atacat peste 130 de vase comerciale în Golful Aden anul trecut, de cel puţin două ori mai mult decât în 2007, potrivit Biroului Maritim Internaţional. Peste 150 de piraţi au fost arestaţi de patrulele navale, în 2008. Apele somaleze sunt dintre cele mai folosite pentru transportul maritim, iar capturile de nave le-au adus piraţilor venituri de milioane de dolari din recompense.

Mai multe articole despre:
rapire piraţi somalezi