Ministerul Justiţiei şi Projust nu s-au înţeles în legătură cu greva şi drepturile salariale
Preşedintele Projust, Ştefania Teleman, a declarat, luni, pentru agenţia NewsIn, că nu au ajuns la o înţelegere cu ministrul Cătălin Predoiu în privinţa declanşării grevei de avertisment şi a drepturilor salariale, acesta transmiţând sindicaliştilor că raportul pe ţară al CE depinde de acţiunile lor.
"Nu s-a întâmplat nimic, situaţia este exact ca la început", a declarat Ştefania Teleman, la finalul întrevederii de luni cu ministrul Cătălin Predoiu.
Preşedintele Projust susţine că ministrul Justiţiei ar fi comunicat faptul că "greva justiţiei" va atârna "greu" la raportul Comisiei Europene din această vară. "Vreau să se înţeleagă un lucru: nu Justiţia face grevă, noi facem grevă. Nimeni nu ştie de existenţa noastră", a punctat Ştefania Teleman.
Potrivit acesteia, ministrul le-ar fi spus reprezentanţilor Projust că, din cauza grevei, este posibil ca fondurile europene să fie tăiate. "A recunoscut că putem să facem grevă, din punct de vedere legal, dar ne-a atras atenţia că mingea este în terenul nostru şi că trebuie să avem grijă cum o jucăm", a spus Teleman.
Preşedintele Projust a mai spus că în cursul zilei de marţi aşteaptă răspunsul ministerului cu privire la notificarea transmisă vineri, 24 aprilie, privind declanşarea conflictului de muncă, răspuns pe care îl va comunica personalului auxiliar din Justiţie. "Nu ştiu dacă mai avem cale de întoarcere", a mai spus Teleman, dând de înţeles că o decizie definitivă referitoare la posibilitatea de a declanşa, pe 29 aprilie, greva de avertisment, va fi luată în cursul zilei de 28 aprilie.
Nemulţumirile personalului auxiliar din Justiţie vizează, printre altele, şi contractul colectiv de muncă.
Teleman a mai spus că vineri, 24 aprilie, Ministerul Justiţiei le-a comunicat contractul colectiv de muncă, publicat, în aceeaşi zi, în regim de urgenţă, în Monitorul Oficial, ca un "gest disperat" în încercarea de a opri personalul auxiliar din Justiţie să declanşeze greva.
"Acum l-au publicat. E un gest disperat şi incorect faţă de noi, doar să nu ne prindă fără contract, crezând că existenţa acestuia nu va declanşa mişcările personalului în Justiţie. Din păcate pentru ei, legea ne permite", a precizat preşedintele federaţiei sindicale.
Ştefania Teleman a explicat, pentru NewsIn, că Projust cere drepturi pe care personalul auxiliar le are, dar care nu sunt respectate, şi că nu este vorba despre drepturi pe care doresc să le dobândească, făcând referire la plata drepturilor salariale restante, recunoscute prin hotărâri executorii care nu au fost puse în aplicare.
Ştefania Teleman a vorbit şi despre presiunile la care sunt supuşi unii dintre colegii ei. "Au fost şi sunt situaţii, în continuare, în care se fac presiuni. Unii dintre colegii noştri au fost puşi să dea declaraţie scrisă că înţeleg să nu mai participe la proteste, sub ameninţarea că vor fi sancţionaţi şi că le vor fi desfăcute contractele de muncă. Legal nu se poate face asta, dar, dacă un preşedinte vrea, te poate sancţiona", a detaliat preşedintele Projust.