MENIU

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii caută soluţii pentru absolvenţii rămaşi în afara rezidenţiatului

Foto: RTV

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la Târgu Mureş, că împreună cu Ministerul Sănătăţii caută o soluţie pentru a rezolva problema celor 3.000 de absolvenţi de Medicină care nu intră la rezidenţiat.

"Anual sunt 6.000 de absolvenţi de Medicină, dintre care doar 3.000 intră în rezidenţiat. Din păcate, cei 3.000 care rămân în afara rezidenţiatului, pentru ei nu s-a identificat o soluţie", a spus ministrul. Andronescu a adăugat că cei care termină rezidenţiatul îşi găsesc de lucru, însă a precizat că i-a îndemnat pe tinerii medici să se orienteze şi către mediul rural.

"Aceştia (cei care au rezidenţiatul-n.r.) ar trebui ca, în mod natural, să fie medici, în spitale, cabinete sau medici de familie Am fost la o întrunire a studenţilor medicinişti (sâmbătă la Băişoara-n.r.) şi sfatul meu a fost să nu uite că este o meserie care este dedicată oamenilor şi că sunt foarte multe sate în România care nu au acoperite serviciile sanitare minimale", a arătat Andronescu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că pentru tinerii medici un stagiu la dispensarele de la ţară ar fi foarte util. "Trebuie să îşi asume acest rol şi cred că ei vor câştiga foarte mult şi la capitolul experienţă, pentru că una este să fii într-un spital, să benefiezi de sfatul unui profesor, medic cu experienţă, şi alta este să fii tu pus în faţa cazului, să iei decizii şi să ţi le asumi şi să te gândeşti de şapte ori până tai o dată", a arătat ministrul.

Ecaterina Andronescu s-a declarat încântată de dotările găsite la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în special de laboratoare. "Medicina, prin excelenţă este o meserie experimentală, aici s-a investit foarte mult în laboratoare. Nu am decât cuvinte foarte frumoase despre ceea ce am găsit aici", a conchis Andronescu.