MENIU

Mihai Necolaiciuc ar putea fi audiat de instanţa din Florida în februarie 2010

Mihai Necolaiciuc era dat în urmărire generală din 2005/ FOTO: gardianul.ro

Ministerul Justiţiei susţine că autorităţile americane au motivat fixarea datei audierii pentru începutul anului 2010 prin volumul considerabil al documentelor de extrădare transmise de către autorităţile române în susţinerea cererii de extrădare.

La cererea părţii române, autorităţile americane au informat că este probabil ca instanţa competentă a statului Florida să stabilească data audierii lui Mihai Necolaiciuc pentru luna februarie 2010, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei privind extrădarea fostului director al CFR.

MJ susţine că autorităţile americane au motivat fixarea datei audierii pentru începutul anului 2010 prin volumul considerabil al documentelor de extrădare transmise de către autorităţile române în susţinerea cererii de extrădare, precum şi prin probabilitatea ca apărătorul lui Mihai Necolaiciuc să solicite termen pentru luarea la cunoştinţă a documentaţiei.

Mihai Necolaiciuc a fost arestat în vederea deportării pentru încălcarea legilor emigrării la 17 iunie 2009 şi arestat provizoriu în vederea extrădării în data de 23 iunie 2009.

În cazul în care instanţa districtuală a Statului Florida va admite cererea de extrădare, Mihai Necolaiciuc are dreptul să exercite căile de atac prevăzute de legea americană, precizează MJ. Potrivit ministerului, Mihai Necolaiciuc se află în prezent în custodia Serviciului American pentru Controlul Imigraţiei şi Normelor Vamale, în centrul de detenţie Glades din Moore Haven, Florida, în baza unei cereri de extrădare făcută de România. În principiu, Mihai Necolaiciuc ar avea la dispoziţie trei căi de atac: una la instanţa federală în complet de 8 judecători, una la curtea de apel a statului federal şi alta la Curtea Supremă a SUA.

În final, dacă se va dispune extrădarea, ordinul de extrădare va fi semnat de secretarul de stat american, se arată în finalul comunicatului.

Pe numele lui Mihai Necolaiciuc există deja în România trei mandate de arestare emise de Judecătoria Sectorului 1 la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Necolaiciuc în trei dosare pentru achiziţiile defectuoase făcute când se afla la conducerea CNCFR, achiziţii care au dus la prejudicierea societăţii.

Mai multe articole despre:
audiere extrădare Florida Mihai Necolaiciuc