Micii producători trebuie să se înregistreze la direcţiile sanitare pentru a-şi putea vinde alimentele legal în pieţe
Numărul ţăranilor care vând în pieţe brânză, ouă, lapte şi produse din carne s-ar putea reduce drastic de la 1 februarie. Un ordin al Autorităţii Sanitar Veterinare îi obligă pe producătorii direcţi să se înregistreze cu marfa pe care o vând la direcţiile sanitare în judeţele din care provin. Deşi ordinul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, duminică, în Piaţa Obor, niciun vânzător nu avea documentul care să ateste înregistrarea sa ca producător.
Ordinul Autorităţii Sanitar Veterinare a apărut în Monitorul Oficial
foarte târziu, abia pe 30 decembrie anul trecut. De aceea, inspectorii
sanitar-veterinari au fost iertători şi nu au dat amenzi. Lucrurile se
schimbă însă de luna viitoare.
''Măsurile care trebuie luate cu aceşti producători nu le aplicăm de la 1 ianuarie şi am făcut această derogare începând cu 1 februarie'', a precizat Mihai Terecoasă, director general inspecţii ANSVSA
Producătorii care vor să se înregistreze la Direcţia Judeţeană Sanitar-Veterinară trebuie să depună o cerere tip, să achite o taxă de 10 lei pentru lapte, ouă şi peşte şi o încă 300 de lei pentru produsele din lapte şi carne. Cei care vor continua să vândă în pieţe, după 1 februarie, fără să fie înregistraţi, riscă să fie amendaţi cu sume între 3000 şi 5000 de lei. În plus, li se va interzice dreptul să-şi comercializeze produsele în piaţă.