MENIU

A trimis sau nu, MAE o solicitare pentru prelungirea programului de votare?

Ministerul Afacerilor Externe nu a trimis nicio solicitare cu privire la prelungirea programului de votare la secţiile deschise în străinătate, au declarat surse oficiale. Totuși, Iulian Ivan, reprezentant cu însărcinări speciale pentru procese electorale în cadrul MAE, a declarat că ministerul a cerut Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot în străinătate.

"Referitor la procesul de votare, acesta, potrivit legii, se va încheia la ora 21,00, la ora locală. Ministerul de Externe, având în vedere faptul că au existat foarte multe solicitări din partea cetăţenilor aflaţi în străinatate, a solicitat Biroului Electoral Central prelungirea votării", a spus Iulian Ivan.

El a precizat că, la ora 21,00, mai pot vota doar cetăţenii care se află în sala secţiei de votare, şi anume acolo unde sunt urnele şi cabinele de vot, după cum prevede legislaţia.

Legat de faptul că programul de votare nu a fost prelungit, Ivan a spus că BEC a respectat prevederile legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, unde se prevede că votarea începe la ora 7,00 şi se termină la ora 21.

"Nu există o solicitare de la MAE cu privire la prelungirea programului de votare. USR PLUS a depus solicitare cum se interpretează cuvântul "sala de votare" din art. 48 al Legii electorale. Răspunsul este că sală înseamnă doar sală şi nu holul sau curtea secţiei de votare: art. 48 - la ora 21,00 se dispune închiderea sălii. Doar cei din sală pot să îşi exercite votul după ora 21,00. Meleşcanu nu a trimis o solicitare, ci doar a redirecţionat cereri din străinătate. Sute de solicitări pe această temă, toate din străinătate, votanţi, consuli, preşedinţi de secţii de votare", au precizat sursele citate.

Duminică seara, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a scris pe pagina sa de Facebook că prelungirea programului la secţiile de votare din străinătate ar reprezenta o soluţie dacă ea ar fi posibilă în mod legal.

"În mod evident dublarea secţiilor de votare nu a fost suficientă în condiţiile unei participări care a depăşit orice aşteptări! Este clară necesitatea de a schimba sistemul de vot! Ambasadele şi consulatele nu vor putea face faţă cu sediile şi implicit cu personalul existent, pentru a evita dificultăţile în zonele cu o populaţie densă. Prelungirea programului ar fi o soluţie dacă în mod legal este posibilă! Oricum, pentru punctele cu mare aglomerare, vă asigur că toţi cei care se găsesc în clădire sau în curtea secţiilor de vot vor putea vota astfel încât să îşi poată exprima opţiunile electorale", a scris Meleşcanu.

Mai multe articole despre:
MAE melecanu program votare