Mediul rural trebuie să fie primul beneficiar al reformării sistemului de sănătate, afirmă ambii candidaţi
Dezbaterea din această seară a avut şi câteva momente în care cei doi prezidenţiabili au convenit. Atât Mircea Geoană, cât şi Traian Băsescu susţin că mediul rural trebuie să beneficieze de fonduri mai mari pentru asistenţa medicală, locuitorii satelor fiind net dezavantajaţi din acest punct de vedere.
Mircea Geoană a spus, în cadrul dezbaterii din Parlament, că va acţiona pentru înfiinţarea unor centre de tip SMURD în fiecare localitate cu peste 2.000 de locuitori şi pentru încurajarea tinerilor medici să profeseze la sate. \"Vom găsi resursele ca tinerii medici rezidenţi să găsească locuri de muncă şi vom găsi un pachet extrem de atractiv pentru ca un medic tânăr să meargă la ţară, să aibă o situaţie locativă şi să beneficieze de un pachet financiar consistent\", a spus Mircea Geoană.
O poziţie asemănătoare a avut şi Traian Băsescu. \"Avem diferenţe de şanse la viaţă de aceea vorbesc de nevoia unui efort de solidaritate al celor de la oraş pentru cei de la sate. Va trebui să găsim formula ca şi un om care trăieşte în mediul rural, dacă face un infarct, să aibă şanse să scape cu viaţă. Dacă eşti în Bucureşti, poate scapi, dar dacă eşti în comuna Adâncaţi, nu ai nicio şansă\", a explicat Băsescu.
În ce priveşte celelalte reforme din sănătate, Geoană a spus că este \"adeptul înfiinţării unor spitale regionale, dotate bine şi cu medici motivaţi. Sunt adeptul înfiinţării Companiei Farmaceutice Naţionale pe nucleul de la Antibiotice Iaşi şi a companiilor farmaceutice româneşti care au mai rămas şi care să producă medicamente generice, astfel încât să ne permitem să nu mai cumpărăm medicamente străine la cel mai mare preţ\".
În opinia preşedintelui Traian Băsescu, reformele din sănătate trebuie să se axeze pe debirocratizarea sistemului şi stabilirea unor standarde pentru fiecare boală. \"În 2000, bugetul sănătăţii era de un miliard de euro, iar în 2009 de cinci miliarde. Diferenţa nu se simte în creşterea calităţii asistenţei sociale pentru că banii se pierd într-un sistem extrem de birocratic. Soluţia este debirocratizarea sistemului de sănătate. Apoi, cea mai mare prioritate este întocmirea standardelor de tratament pe fiecare boală\", a încheiat Băsescu.