MENIU

Medicii primari sunt pe aceeaşi treaptă de salarizare cu judecătorii de tribunal şi consulii

Foto: repairstemcell.wordpress.com

Funcţia de medic primar a fost trecută pe aceeaşi poziţie a nivelului de salarizare cu cea de maior, subcomisar, conferenţiar universitar, consulul şi judecător de tribunal, potrivit deciziei finale a grupului de lucru întrunit la Ministerul Muncii ce urmează a fi analizată miercuri în Guvern.

"Săptămâna viitoare vom trimite o notă Guvernului în care vom arăta stadiul actual al negocierilor. Am finalizat astăzi o etapă şi am completat lista ce prevede trei niveluri de referinţă a funcţiilor în sistemul bugetar", a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

"Totodată, vom solicita Guvernului, în notă trimisă, să ia o decizie în ce priveşte poziţia demnitarilor în grilă, respectiv parlamentari, preşedinte şi magistraţi şi cine va ocupa poziţia a 15-a (cea mai înaltă n.r.) în această grilă", a adăugat el.

În plus, Guvernul va trebui să stabilească ce sporuri vor fi introduse în salariu şi dacă sporurile specifice vor reprezenta 30% din venituri sau în medie 30% din veniturile bugetarilor, la nivel naţional. Astfel, primul nivel al ierarhizării, ce nu a fost stabilit joi în grupul de lucru, ar putea fi ocupat de demnitari şi magistraţi, pe cel de-al doilea nivel se vor regăsi medicii primari de clinică, pe cel de-al treilea nivel profesorul gradul I de liceu cu 6-10 ani vechime, preoţii de parohie, inspectorul vamal principal, inspectorul de poliţie, farmaciştii şi consilierul de relaţii gradul III din MAE.

Pe nivelul al patrulea de ierarhizare se vor regăsi agenţii de poliţie debutanţi, referenţii superiori în minister cu studii medii, secretarii de şcoală şi pedagogii, funcţii corespunzătoare gradelor de soldat şi de gradat voluntar, referent superior în MFP, statistician medical şi laborant în Ministerul Sănătăţii şi referent superior în Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Ultima poziţie în această grilă va fi ocupată de cei care vor fi angajaţi cu salariul minim pe economie.

În ce priveşte funcţia care va fi remunerată cu cel mai mare salariu în grilă, Guvernul ar putea alege, potrivit sindicaliştilor, între cea de preşedinte al ţării, preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi guvernatorul BNR.