MENIU

Maurice Druon, autorul "Regilor blestemaţi", a încetat din viaţă

Scriitorul şi academicianul francez de origine rusă Maurice Druon, autorul "Regilor blestemaţi", a încetat din viaţă marţi la vârsta de 90 de ani, a anunţat Academia Franceză.

Fost ministru al culturii, deputat şi europarlamentar, Druon a fost un apărător fervent al purităţii limbii franceze, fiind unul dintre cei care s-au opus introducerii formei de feminin pentru anumite substantive care nu aveau (avocat, avocată, de exemplu). Membru al Rezistenţei în timpul ocupaţiei naziste, Druon a compus împreună cu unchiul său "Chant des partisans", care avea să devină imnul acesteia.

Fiul unui rus, născut în 23 aprilie 1918 la Paris, Druon urma cursurile Şcolii libere de ştiinţe politice în momentul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Elev la şcoala de ofiţeri, evadează în 1942 şi merge la Londra. Corespondent de război în timpul conflictului, începe să se consacre literaturii după sfârşitul acestuia, descriindu-şi experienţa de combatant în primul său roman, "La Dernière brigade" (1946). Opera sa este apoi marcată definitiv de trilogia "La Fin des hommes" - "Les Grandes Familles" (1948), "La Chute des corps" (1950), "Rendez-vous aux enfers" (1951)) - şi de monumentala frescă istorică "Les
Rois maudits", evocare în şapte volume a ultimilor Capeţieni, cărora le descrie declinul.

Pasionat de istorie şi atras de tragic, Druon se vrea romanesc, violent, pasional. Ales în 1966 membru al Academiei Franceze, la 48 de ani, devine cel mai tânăr membru al acesteia. Cariera sa ia o turnură politică în 1973, când este numit ministru al culturii (1973-1974). După ce criticase revoltele din mai 1968, anunţă că nu le va acorda subvenţii "celor care vin la minister să ceară de pomană cu un cocteil Molotov în mână".

Începând din 1977, Maurice Druon se implică în partidul gaullist RPR. Ales secretar pe viaţă al Academiei Franceze în 1985, demisionează în octombrie 1999 pentru a se consacra scrisului.

Foarte cunoscut în Rusia, ţara de origine a tatălui său, cărţile sale şi în special "Regii blestemaţi" erau printre puţinele cărţi străine autorizate şi traduse în URSS. Druon avea relaţii excelente cu premierul şi fostul preşedinte Vladimir Putin. Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori începând din 2003 în Franţa şi Rusia, iar în 2006 Druon a devenit membru al Academisie ruse de Ştiiţe pentru "contribuţia sa importantă la relaţiile contemporane franco-ruse" şi pentru rolul său în "formarea unei imagini pozitive a Rusiei printre intelectualii francezi".

Putin, pe atunci preşedinte, l-a primit pe Druon la reşedinţa sa din apropiere de Moscova. "Este o mare fericire să discut cu un om care a trăit o viaţă de legendă", declarase atunci Putin. În februarie acelaşi an, cei doi s-au întâlnit din nou într-un sat din apropiere de Bordeaux, în timpul unei vizite de stat a lui Putin în Franţa. În mai 2008, Druon a primit vizita lui Putin la domiciliul său parizian.

Mai multe articole despre:
deces scriitor Vladimir Putin