MENIU

Măsurile anticriză ale Guvernului Boc

Propunerilor grupurilor de lucru pentru "Platforma comună de măsuri anticriză"
Foto: tinypic.com

Ministerul Finanţelor a prezentat marţi sindicatelor lista propunerilor grupurilor de lucru pentru \"Platforma comună de măsuri anticriză\". Printre obiectivele acestor măsuri se numără optimizarea cheltuielilor şi majorarea veniturilor bugetare, absorbţia fondurilor europene sau salarizarea şi un sistem de pensii echitabil.

Ministerul Finanţelor propune sindicatelor creşteri salariale în domeniul bugetar de maxim 5 procente, doar cât să se acopere inflaţia prognozată pentru acest an.

Printre măsuri se află instituirea unei taxe de poluare anuală, în funcţie de gradul de poluare al autovehiculului şi demararea programului de reciclare automobile vechi REMAT 2009 pentru 60.000 buc. de  automobile cu o primă de 800 Euro/automobil reciclat.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, este prevăzută organizarea unei întâlniri cu autorităţile de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene, în cadrul căreia să fie clarificate sau reglementate problemele legate de TVA şi eligibilitatea cheltuielilor cu diferenţele nefavorabile de curs valutar.

O altă prioritate este finalizarea, în regim de urgenţă, de către Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, a evaluării proiectelor depuse cu valoare cuprinsă între 200.000 - 1.500.000 euro.

Menţinerea prevederilor legale care stabilesc valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut se regăseşte printre măsurile anticriză. În sectorul bugetar, ajustarea salariilor în anul 2009 se va face ţinând cont numai de creşterea prognozată a preţurilor de consum şi va fi aplicată diferenţiat cu preponderenţă în zona salariilor mici începând cu luna aprilie 2009.

Printre măsurile legate de protecţia socială se numără promovarea cu prioritate a strategiei naţionale privind securitatea şi sănătatea în muncă şi constituirea Comitetului Naţional tripartit de Securitate şi Sănătate în Muncă şi scutirea de impozite a investiţiilor pentru creşterea nivelului de sănătate şi securitate în muncă.

VEZI ÎNTREGUL PLAN DE MĂSURI ANTICRIZĂ ÎN DOCUMENTUL ATAŞAT
Mai multe articole despre:
măsuri Emil Boc plan anticriză