MENIU

Maşina care se transformă în avion în 15 secunde este gata de decolare

Foto: Solent News and Photo Agency
Foto: Solent News and Photo Agency
Foto: Solent News and Photo Agency
Foto: Solent News and Photo Agency
Foto: Solent News and Photo Agency
Terrafugia va putea să zboare până la 800 de metri înălţime

Visul oricărui şofer este să scape de traficul infernal de pe străzi. Soluţia este o maşină zburătoare. Vestea cea bună este că luna viitoare va decola o astfel de maşină. Vestea cea proastă este că are nevoie de 518 metri de stradă pentru a decola. Preţul este de 148.000 de euro.

Inventatorii maşinii, printre care şi foşti ingineri NASA au declarat că visul va deveni în sfârşit realitate. Terrafugia Transition este prima maşină care se transformă în avion, în doar 15 secunde, prin apăsarea unui singur buton.

Dacă vehiculul va supravieţui primului său test de zbor, se aşteaptă să aterizeze în magazine peste doar 18 luni.

Creatorii săi spun că este uşor de întreţinut întrucât foloseşte combustibil fără plumb normal şi încape într-un garaj.

Carl Dietrich, şeful Terrafugia din Massachusetts, a declarat că este prima maşină-avion ale cărei aripi se pliază automat.

O maşină zburătoare mai veche, Aerocar, din anii 1950, care încă mai zboară în zilele noastre, are nevoie ca aripile să fie înlăturate manual şi depozitate separat, atunci când nu zboară.

Noul vehicul zburător, Transition, are un motor de 100 de cai putere, atât pe pământ cât şi în aer.

Terrafugia va putea să zboare până la 800 de metri înălţime, cu un singur rezervor de benzină, la o viteză de 185 de km pe oră.

Până acum însă, a fost testată pe străzi doar până la viteza de 144 de km pe oră, potrivit Daily Mail.

Dietrich a precizat că a primit deja 40 de comenzi, în ciuda preţului de 148.000 de euro, cât un Bentley sau un Ferrari. "Pentru un avion, este foarte ieftin, dar pentru o maşină este destul de scump", a adăugat Dietrich.

Există câteva probleme însă, ca de exemplu, proprietarii ar putea să aibă dificultăţi în realizarea unei asigurări şi în găsirea unei străzi suficient de lungi şi goale pentru a decola. Singurul loc în SUA unde este permisă decolarea de pe străzi este Alaska. Iar pentru a conduce un astfel de vehicul este nevoie atât de un permis de conducere, cât şi de o licenţă de pilot.

Dar Dietrich este optimist şi crede că maşina are un viitor foarte frumos.