MENIU

Martel a scris un roman alegoric despre Holocaust, personajele luându-şi numele din "Divina Comedie"

Foto: nationalpost.com

"Beatrice şi Virgil", cel mai recent roman al spaniolului Yann Martel, o abordare metaforică a Holocaustului, va fi publicat în iunie 2010, la opt ani de la lansarea romanului premiat cu Booker Prize, "Viaţa lui Pi".

"Beatrice And Virgil" pune întrebări profunde şi filosofice despre natura iubirii şi a răului, potrivit reprezentanţilor editurii. Cartea spune povestea unui personaj numit Henry care este atras în lumea unui taxidermist. Henry devine parte a vieţii unui măgar şi a unei maimuţe urlătoare - numiţi Beatrice şi Virgil - şi a călătoriei epice pe care o fac împreună.

Personajele care dau titlul cărţii îşi iau numele din "Divina Comedie" a lui Dante - Virgil este ghidul prin iad, iar Beatrice prin rai.

"Beatrice And Virgil" este al treilea roman al lui Martel.

Spiegel & Grau, parte a grupului editorial Random House US, a cumpărat drepturile de publicare în SUA pentru romanul lui Yann Martel, în 2010. Drepturile de publicare de pe teritoriul Marii Britanii au fost vândute editurii Canongate, în timp ce în Canada, grupul Alfred A. Knopf va publica volumul.

Cindy Spiegel, editorul de la Spiegel & Grau, a relatat reporterilor de la publicaţia the "New York Times" că, atunci când a parcurs manuscrisul, a avut sentimentul că "citeşte un clasic". "Ai senzaţia că citeşti Beckett sau Nabokov în timpurile noastre. (...) E o carte care tratează un subiect despre care s-a scris în repetate rânduri, dar care este făcut să pară profund original".

Jackie Kaiser, editorul din Toronto al lui Yann Martel, povesteşte, pentru "Canada's Globe and Mail", că romanul este "povestea unei întâlniri dintre un scriitor şi un taxidermist, fiind, în acelaşi timp, o abordare metaforică a Holocaustului şi o analiză a relaţiilor noastre complicate cu animalele".

Yann Martel s-a născut pe 24 iunie 1963, în Spania, într-o familie de canadieni. După studii de filosofie, debutează literar în 1993, cu o colecţie de povestiri, "The Facts Behind the Helsinki Roccamatios". În 1996 îi apare primul roman, "Self", o poveste despre schimbarea identităţii sexuale. Celebritatea i-a  adus-o romanul "Viaţa lui Pi", scris în India, în decursul a şase luni.
Mai multe articole despre:
Holocaust scriitor