MENIU

Mark Tkaciuk se distanţează de declaraţia lui Ţurcan privind noi alegeri anticipate

Foto: politicom.moldova.org

Mark Tkaciuk, unul dintre responsabilii comuniştilor, a luat o anumită distanţă în raport cu declaraţiile unui alt membru marcant al PCRM, Vladimir Ţurcan, care a spus că PCRM nu va vota pentru candidatura democraţilor la funcţia de şef de stat, ceea ce va duce la noi alegeri anticipate.

Tkaciuk a spus că "punctul de vedere" al lui Ţurcan "nu este încă unul coordonat în interiorul partidului", unde deciziile importante se adoptă în cadrul plenarelor.

Vladimir Ţurcan a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Partidului Comuniştilor, că PCRM nu va accepta funcţia de vicepreşedinte de Parlament oferită de coaliţia democratică şi nici nu va vota pentru candidatura Alianţei la funcţia de şef de stat, ceea ce va înseamna provocarea alegerilor parlamentare anticipate.

"În unele cazuri trebuie să se reacţioneze în funcţie de situaţie. Dar cert e faptul că noi nu tindem să coparticipăm la putere în calitate de statişti într-o situaţie în care politica este determinată de forţe inacceptabile pentru noi. La ce am avea nevoie de aşa ceva?", a spus Tkaciuk joi.

"În acest moment, în mod cert noi nu avem niciun interes şi nu vedem niciun motiv pentru care am vota un candidat al alianţei la funcţia de şef de stat, în actualul format al coaliţiei", a spus responsabilul comunist.
Tkaciuk a mai declarat că un dialog cu celelalta partide din Parlament este necersar, dar a insistat asupra faptului că nu PCRM este cel care respinge acest dialog. "Dacă ar fi fost logici până la capăt, s-ar fi întâlnit cu noi, ar fi răspuns la telefoane şi ar fi purtat un dialog. Dar în prezent un astfel de dialog nu există", a spus Tkaciuk.

AIE a adresat PCRM o invitaţie la discuţii, căreia comuniştii nu i-au dat curs. În schimb, PCRM a anunţat că îşi propune că creeze o coaliţie de centru-stânga şi încearcă să-i contacteze pe diverşi membri ai partidelor din AIE pentru a-i determina să abandoneze Alianţa democratică şi să facă o coaliţie cu PCRM. 

Potrivit fruntaşului comunist, care a insistat ca jurnaliştii i se adreseze cu formula "tovarăşul Tkaciuk" şi nu "domnul Tkaciuk", comuniştii şi-ar fi dorit poziţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, pentru că acest lucru reflectă într-o anumită măsură raportul de forţe din Legislativ. În acelaşi timp, el nu s-a arătat sigur dacă PCRM va accepta funcţia de vicepreşedinte de Parlament, care îi este rezervată de către coaliţia democratică. "Vom anunţa decizia noastră, poate chiar la următoarea şedinţă", a spus Tkaciuk.

Fostul consilier al preşedintelui Voronin se îndoieşte de longevitatea Alianţei pentru Integrare Europeană. "Cel puţin gestul de joi, de a numi câte un reprezentant al fiecărui partid în câte o funcţie de vicepreşedinte de Parlament, denotă o lipsă de încredere reciprocă între membrii alianţei şi faptul că partidele încearcă să se asigure pentru cazul destrămării aşa-numitei coaliţii. Este încă un argument pentru faptul că AIE nu există. Dacă ar fi existat, aceasta s-ar fi mulţumit cu o poziţie de vicepreşedinte care ar fi reprezentat coaliţia", a spus Tkaciuk.

Contrazicându-şi teza potrivit căreia un dialog dintre partidele parlamentare este necesar, Tkaciuk a spus că această "aşa-numită coaliţie" este inacceptabilă ca partener de dialog pentru Partidul Comuniştilor, "în primul rând pentru că unele componente ale acesteia pledează pentru aderarea la NATO, iar altele pentru unirea cu România". "Avem multe obiecţii la adresa unor asemenea formaţiuni, inclusiv la capitolul protecţie socială, dar şi măsuri anticriză ce ar trebui promovate. Avem şi divergenţe politice de principiu", a spus deputatul comunist Mark Tkaciuk.