Marian Lupu candidează oficial la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova
Comisia specială pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova a înregistrat joi dimineaţă candidatura liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, pentru funcţia de şef al statului.
Parlamentul de la Chişinău a stabilit miercuri că alegerea preşedintelui Republicii Moldova vor avea loc la 23 octombrie, decizia fiind aprobată cu votul majorităţii deputaţilor.
Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului, Marian Lupu, nu este sigur că va fi ales în această funcţie.
"Cred că sunt suficiente şanse că alegerea să aibă loc. În acelaşi timp, eu cred că există şi suficiente riscuri ca alegerea şefului statului să sufere un eşec. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile făcute până acum de Partidul Comuniştilor. Alegerea şefului statului nu înseamnă că PCRM va vota pentru Marian Lupu, ci dacă vom ieşi sau nu din criza politică în care ne aflăm", a afirmat Marian Lupu.
Pe de altă parte, comuniştii rămân pe aceleaşi pozitii. Deputatul PCRM, Vadim Mişin, a menţionat că "nu crede că fracţiunea din care face parte va vota pentru Marian Lupu" la funcţia de şef al statului. La rândul său, deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat că PCRM nu va vota pentru candidatura AIE la preşedinţia Republicii Moldova. Tkaciuk a afirmat miercuri seară că deputaţii PCRM au o poziţie unanimă în ceea ce priveşte refuzul de a-l vota pe Marian Lupu, precizează Info Prim Neo.
"Ar însemna să votam pentru înrăutăţirea situaţiei social-politice şi economice a fiecărei familii moldoveneşti. Ar însemna să votăm pentru criză, pentru distrugerea PCRM şi dispariţia partidului nostru de pe scena politică", a precizat Tkaciuk, insistând că PCRM nu-şi va schimba poziţia.
Întrebat dacă PCRM va înainta propria candidatură, Tkaciuk a spus că nu crede că ar fi un pas rezonabil. "Noi suntem realişti. Nu vom arăta circ, pentru că avem clovni destui", a spusTkaciuk. În schimb, colegul său Victor Stepaniuc a spus că fracţiunea ar putea să propună o candidatură. El s-a arătat convins că AIE nu va găsi cele opt voturi care îi lipsesc pentru alegerea preşedintelui, afirmând că echipa PCRM este consolidată.
Preşedintele Republicii Moldova este ales cu 61 de voturi, ceea ce reprezintă trei cincimi din numărul total de deputaţi din Parlament. Nicio forţă politică de la Chişinău nu deţine însă suficiente mandate pentru alegerea viitorului şef al statului. Alianţa pentru Integrare Europeană are 53 de deputaţi, iar Partidul Comuniştilor 48. Astfel, coaliţia liberal-democrată mai are nevoie de opt voturi, iar comuniştii de 13.
Potrivit Constituţiei, alegerile pentru un nou preşedinte al ţării se organizează în termen de două luni de la data când funcţia a devenit vacantă. Dacă tentativa de alegere din 23 octombrie va eşua, atunci vor fi organizate noi alegeri în cel mult 15 zilei. Dacă şi a doua oară deputaţii nu vor reuşi să aleaga un şef de stat, atunci în Republica Moldova va avea loc, din nou, un scrutin parlamentar.