Marea Britanie este avertizată de CE în legătură cu protejarea datelor private
Comisia Europeană a acuzat marţi Marea Britanie că nu protejează suficient datele private din comunicaţiile electronice, mai ales de pe Internet, relatează AFP.
Procedura a fost iniţiată după mai multe plângeri ale cetăţenilor şi eurodeputaţilor britanici, îngrijoraţi de folosirea de către furnizorii de acces la internet a unei tehnologii cu numele Phorm.
Acest sistem analizează paginile de internet consultate, pentru a se stabili interesul oamenilor şi a se afişa publicitate cu ţinte precise atunci când aceştia intră pe anumite site-uri.
Operatorul BT a recunoscut că a testat Phorm în 2006 şi 2007 fără să-şi informeze utilizatorii, dar, până la urmă, a renunţat la el.
Însă, în urma unor informaţii obţinute în cadrul acestui dosar, CE a descoperit lacune în legislaţia britanică, mai ales în ceea ce priveşte confidenţialitatea comunicaţiilor electronice.
"Invit autorităţile britanice să-şi modifice legislaţia naţională", a declarat comisarul pentru noile tehnologii, Viviane Reding.
Dreptul european prevede mai multe măsuri pentru protejarea datelor private, iar ţările din UE ar trebui să le încorporeze în legislaţiile lor.
Ele trebuie mai ales să "garanteze confidenţialitatea comunicaţiilor, interzicând interceptarea şi supravegherea lor fără consimţământul respectivului utilizator", reaminteşte CE.
În cazul Marii Britanii, Bruxelles-ul a dezvăluit mai multe probleme privitoare la aplicarea regulilor europene în acest domeniu, "printre care lipsa sancţiunilor în caz de infracţiune şi lipsa unei autorităţi naţionale de supraveghere".
Avertismentul adresat marţi are forma unei "scrisori de avertizare", prima etapă a procedurii oficiale de infringement, ce poate duce la apelarea la justiţie europeană. Londra are două luni la dispoziţie pentru a răspunde.