MENIU

Managerii se aşteaptă la scăderi ale activităţii în industrie şi comerţ

Foto: comunicatemedia.ro

Managerii firmelor româneşti estimează că activitatea din industrie şi comerţ va înregistra scăderi în perioada martie-mai 2009, în timp ce construcţiile şi serviciile vor raporta o relativă stabilitate, potrivit anchetei de conjunctură publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Trei din zece manageri din industria prelucrătoare anticipează că volumul producţiei va scădea în următoarele trei luni, ca urmare a reducerii contractelor şi comenzilor din cele trei luni anterioare, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă.

Totodată, managerii anticipează o tendinţă negativă şi în ce priveşte numărul de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -30% în industria prelucrătoare, în timp ce pentru companiile foarte mari - cu cel puţin 500 de salariaţi - soldul conjunctural este de -42%.
Cele mai mari reduceri de personal sunt aşteptate în metalurgie (-71%), prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn, exclusiv mobila (-50%), maşini, utilaje şi echipamente (-48%).

Pentru preţurile produselor industriale, peste două treimi (67%) dintre manageri prognozează o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni.
Relativă stabilitate în construcţii, scădere uşoară în servicii.

Conform estimărilor din martie 2009, odată cu ieşirea din sezonul rece, se va înregistra în activitatea de construcţii, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate a volumului producţiei, corelată cu o scădere moderată a stocului de contracte şi comenzi.

Managerii prognozează, de asemenea, o reducere mai puţin accentuată a numărului de salariaţi, atât pe total, cât şi pe grupe de mărime a firmelor. În schimb, aceştia văd o uşoară creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii în următoarele trei luni.

Managerii din sectorul  de comerţ cu amănuntul, intervievaţi în luna martie, au estimat o tendinţă de scădere a activităţii economice în următoarele trei luni, dar de intensitate mai mică faţă de perioada anterioară. Astfel, situaţia economică, pe total activitate, înregistrează un sold conjunctural de -16% în martie, faţă de -35% înregistrat în luna anterioară.


Totodată, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector. În schimb, managerii firmelor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte.

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a avut o tendinţă de scădere, însă conform estimărilor din martie, cererea de servicii va cunoaşte o relativă stabilitate, potrivit a 54% dintre opiniile exprimate.

Managerii anticipează, însă, o scădere a numărului de salariaţi pentru următoarele luni. Această tendinţă de scădere este dată în special de firmele mari şi cele foarte mari cu 500 sau peste 500 de angajaţi.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.070 agenţi economici), construcţiilor (1.258), comerţului cu amănuntul (2.678) şi serviciilor (2.081). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de +/-5% la nivel total sector, se precizează în comunicatul Statisticii.