MENIU

Mama tripleţilor a câştigat, din nou, în instanţa supremă, procesul cu statul

Foto: gandul.info

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat câştig de cauză joi, din nou, Ionelei Danciu, care a cerut indemnizaţie de creştere pentru fiecare dintre tripleţii săi, după ce procesul, pe care iniţial l-a câştigat în defavoarea statului, a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 27 ianuarie, revizuirea sentinţei favorabile primită de Ionela Danciu în instanţă, prin care mama tripleţilor a obţinut indemnizaţie de creştere pentru fiecare copil. Motivul admiterii revizuirii a fost că Guvernul nu fusese citat în proces. Cererea de revizuire a fost făcută de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Alba.

Dosarul s-a întors, astfel, la Curtea de Apel Alba-Iulia care, pe 25 martie, a admis excepţia de nelegalitate invocată de Ionela Danciu în contradictoriu cu Guvernul României şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Alba. Astfel, Curtea de Apel a constatat nelegalitatea dispoziţiilor articolului 3 alineatul 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1025/2006 care prevede că indemnizaţia lunară se raportează la numărul de copii născuţi şi nu la numărul de naşteri.

Atât Guvernul României, cât şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Alba au făcut recurs, care a fost respins joi de instanţa supremă ca nefondat.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este irevocabilă, dar poate fi atacată prin căile extraordinare, respectiv contestaţia în anulare şi reviuirea.

Ionela Mariana Danciu a reuşit să obţină, la Curtea de Apel Alba Iulia, anul trecut, admiterea excepţiei de nelegalitate a unui articol din Hotărărea de Guvern 1025/2006 privind indemnizaţiile de creştere a copilului, ea solicitând să i se plătească 800 de lei pentru fiecare dintre cei trei copii. Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Alba a făcut, însă, recurs, iar procesul a ajuns la instanţa supremă. Ionela Danciu a continuat să câştige atât recursul, cât şi contestaţia în anulare formulate de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Alba, dar a pierdut la revizuire, din cauză că Guvernul, autorul actului contestat, nu fusese introdus în cauză.

Citeşte şi Mama tripleţilor a câştigat procesul cu statul privind indemnizaţia lunară pentru copiii săi

Mai multe articole despre:
mamă tripleţi instanţa supremă