MENIU

Mai multe spitale din România au probleme financiare grave

FOTO: RTV
Să meargă cu o cutie a milei printre localnici - este soluţia găsită de directorul Spitalului din Zlatna, judeţul Alba
Criză fără precedent şi la Spitalul Judeţean din Oradea. Firma care aprovizionează unitatea cu oxigen ameninţă că va rezilia contractul
Pacienţii policlinicii Spitalului Judeţean din Bacău se plâng că medicii îşi încep programul cu două ore mai târziu decât orarul afişat pe uşă.

Criza se face simţită în spitalele din ţară, iar managerii fac cu greu faţă lipsei acute de bani. Dacă unii au soluţii ingenioase şi propun plimbarea cutiei milei prin oraş pentru a face rost de bani, alţii ridică neputincioşi din umeri şi aşteaptă fonduri de la Casele de Asigurări de Sănătate sau de la autorităţile locale. Cei care au de suferit de pe urma problemelor financiare sunt bolnavii.

Să meargă cu o cutie a milei printre localnici - este soluţia găsită de directorul Spitalului din Zlatna, judeţul Alba, pentru a putea plăti facturile la utilităţi. Spitalul are datorii de aproape 200 de mii de lei la gaz metan, electricitate şi apă.

"Am propus colegilor din spital, 40 de angajaţi să ieşim în piaţă, într-o zi de târg, cu cutia milei să ne ajute cetăţenii din puţinul pe care-l mai au", a declarat managerul spitalului Zlatna, Alexandru Olălău.

Criză fără precedent şi la Spitalul Judeţean din Oradea. Firma care aprovizionează unitatea cu oxigen ameninţă că va rezilia contractul, pentru că spitalul îi datorează 300.000 de lei. Conducerea spitalului spune că nu întrevede nicio posibilitate să facă rost de bani pentru plata datoriilor.

"Avem datorii peste trei miliarde. Firma ne-a notificat şi ne cere imperios să facem plata. Dar noi nu avem de unde să facem plata, în cont nu sunt bani", a afirmat şi managerului Spitalul Judeţean Oradea, Florin Bodog.

La sfârşitul lunii iulie, mai multe operaţii au fost amânate la Spitalul Judeţean din Arad pentru că unitatea nu mai avea lenjerie curată. Cum facturile nu au fost plătite, spălătoria a refuzat să-şi mai facă treaba şi a lăsat grămezi de lenjerie murdară pe holurile spitalului

"Vă daţi seama un pacient pregatit pentru operaţie, nemâncat , clismat, pregătit psihic pentru operatie să afle ca nu poate fi operat şi că trebuie amânat. Nimănui nu i-ar conveni să fie amânat de la actul chirurgical", spune şi şeful secţiei Chirurgie de la Bogdan Totolici. 

Nici atitudinea medicilor nu alină suferinţa bolnavilor. Pacienţii policlinicii Spitalului Judeţean din Bacău se plâng că medicii îşi încep programul cu două ore mai târziu decât orarul afişat pe uşă.

Medicii spun însă că perioada concediilor face ca numărul pacienţilor consultaţi de fiecare doctor să crească foarte mult.