MENIU

Mai multe site-uri din Republica Moldova nu mai pot fi accesate

foto: twitter.com

Mai multe site-uri din Republica Moldova nu mai pot fi accesate, fiind blocate de furnizorul de internet Moldtelecom, companie de stat, în condiţiile în care aceste site-uri erau folosite de tineri pentru a comunica despre evenimente în desfăşurare şi pentru a face comentarii.

Site-urile unimedia.md, unimedia.info, jurnaltv.md, hotnews.md, protv.md, facebook.com, odnoklassniki.ru sau twitter.com se numără printre site-urile cu probleme.

Manifestaţiile din R.Moldova, care au urmat victoriei comuniştilor în alegerile de duminică, au început luni printr-o impresionantă manifestaţie spontană a tinerilor, care s-au strâns în piaţa din centrul Chişinăului răspunzând apelurilor lansate pe reţeaua de socializare Twitter sau prin SMS-uri.

Modalitatea inedită de comunicare pusă la dispoziţie de noile tehnologii şi mai ales de internet a făcut ca aceste proteste, ce au culminat marţi cu violenţe, să fie numite "Revoluţia Twitter". 

Un mesaj asemănător, transmis pe internet şi sms, a circulat zilele trecute chemând la o "mare revoluţie" pentru vineri, la ora 10.00. Guvernul moldovean a avertizat însă că o repetare a violenţelor de marţi, când au fost devastate sediile Parlamentului şi Preşedinţiei, ar putea duce la "jertfe umane". În aceste condiţii, opoziţia moldoveană le-a recomandat simpatizanţilor să rămână acasă şi să nu participe la mitingul de vineri, temându-se că puterea se va folosi de acest pretext pentru a pune la cale provocări.

În timpul manifestaţiilor de marţi, comunicaţiile cu R. Moldova s-au desfăşurat, de asemenea, cu dificultate. Site-urile majorităţii publicaţiilor şi televiziunilor antiguvernamentale nu au funcţionat, nici unele site-uri ale unor ministere-cheie, de la care se aşteptau informaţii oficiale, televiziunile din România nu au mai fost transmise prin reţeaua de cablu, e-mailurile au fost primite cu ore întârziere, iar comunicaţiile telefonice au fost îngreunate. În schimb, site-urile proguvernamentale au putut fi accesate.

Vineri dimineaţa, la ora 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde era convocat mitingul, se adunaseră foarte puţine persoane. Cum foarte mulţi jurnalişti, în special corespondenţi din România, au fost intimidaţi sau chiar expulzaţi în ultimele zile, site-urile de ştiri şi reţelele de comunicare sunt o modalitate de informare asupra evenimentelor de la Chişinău.

Mai multe articole despre:
comunicare tineri Republica Moldova siteuri