MENIU

Magistraţii de judecătorie au câştigat mai mult de un salariu minim în legea unică, după proteste

Foto: RTV

Guvernanţii au decis să majoreze coeficienţii magistraţilor în grila de salarizare a Legii unice pentru magistraţi, în funcţie de gradele acestora creşterea fiind între 0,5 şi 1, 3 salarii minime pe economie, potrivit ultimei variante de proiect obţinută de NewsIn.

Astfel, la presiunea magistraţilor, guvernanţii au decis, miercuri seara, că trebuie să accepte propunerile venite din justiţie şi să majoreze coeficienţii pentru sistemul judiciar. Joi, reprezentanţii ministerelor Muncii, Finanţelor şi Justiţiei s-au întâlnit pentru a face din nou calcule, în funcţie de buget. Ulterior, aceştia au fost invitaţi la o discuţie finală cu premirul Boc la Palatul Victoria, au declarat sursele guvernamentale.

Coeficienţii pentru judecătorii cu grad de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie s-au stabilit între 7,1 şi 9,6 salarii minime pe economie. Pentru un judecător de curte de apel sau un procuror de acelaşi grad a crescut baza de calcul între 6 şi 8,15 salarii, ei câştigând astfel un salariu minim pe economie faţă de veche variantă discutată, marţi, la Guvern.

În noua variantă, pentru un judecător de tribunal sau procuror de parchet de pe lângă tribunal s-a stabilit un coeficient crescut faţă de ultima variantă, între 5,4 şi 7,3 salarii minime. Un magistrat cu grad de judecătorie va putea obţine un coeficient între 4 şi 6,5, de asemenea majorat faţă de ultima variantă. Un judecător sau procuror cu vechime de până la 3 ani va avea un salariu calculat cu un coeficient între 3 şi 3,75 salarii minime.

Coeficienţii pentru şefii din justiţie, respectiv pentru şeful CSM, al instanţei supreme şi pentru procurorul general au rămas aceeaşi, de 11,8.

În cazul personalului auxiliar, un prim grefier, un grefier-şef secţie şi un grefier-şef ar urma să fie plătiţi după un coeficient de 4,8 salarii minime, la fel ca în vechea variantă de lege.

În penultima formă de proiect de lege, coeficienţii pentru judecătorii cu grad de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie erau între 6,6 salarii şi 9,6 salarii minime, în funcţie de vechime şi grade. Un judecător cu grad de curte de apel urma să fie plătit după un coeficient cuprins între 5 şi 8,15, potrivit acestei variante de lege. În varianta rezultată după discuţiile de luni seara, un judecător cu grad de tribunal sau tribunal specializat trebuia să fie plătit după un coeficient de salarizare cuprins între 4,5 şi 7,3, de la 4,6-7,5. Un judecător cu grad de judecătorie avea un coeficient între 4 şi 5,2 salarii minime. De asemenea, un judecător, un procuror (2-3 ani vechime) şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu 1-3 ani vechime avea prevăzut un coeficient de 3 salarii minime, faţă de 2,65-3,3 în veche formă.