MENIU

M. Geoană: Băsescu are o guvernare contra naturii, care lasă răni deschise, într-o ţară dezbinată

Foto: NewsIn

Atacurile la adresa preşedintelui devin, pe zi ce trece, tot mai agresive. Şi, pe principiul 'nicio zi fără Traian Băsescu', miercuri a venit rândul preşedintelui PSD, Mircea Geoană, "să-şi arate colţii". În România de astăzi avem o guvernare contra naturii, a unui preşedinte care lasă răni deschise într-o ţară dezbinată, învrăjbită, fără viziune şi direcţie, un lider care guvernează prin dezbinare, presiune şi suspiciune, a spus social-democratul.

"Guvernarea de acum este dificilă şi, oarecum, contra naturii. Băsescu a ajuns unde este astăzi pentru că, în anii în care era primar general, am ales o politică de conflict, şi nu una de colaborare", spune Mircea Geoană.

"Mergând prin ţară, am simţit că lumea simte că aceste alegeri sunt mai importante decât oricând altcândva. Sunt cele mai importante alegeri din ultimii 20 de ani. Poate să râdă, poate să plângă, poate să se dea peste cap, dar stilul lui Traian Băsescu, care a mers acum cinci ani, nu mai merge pentru că lumea este, astăzi, în necaz, nu mai vrea scandal. După cinci ani, Băsescu lasă răni deschise în societatea românească", a completat Mircea Geoană.

Mai mult, continuă pesedistul, "încă cinci ani cu Traian Băsescu înseamnă un risc de neacceptat. Riscăm să continuăm să fim o ţară dezbinată, învrăjbită şi fără viziune şi direcţie pentru că Traian Băsescu este tipul de lider care conduce prin dezbinare, presiune şi suspiciune".

Şi atacurile nu se opresc aici. "Traian Băsescu a distrus două guverne la rând", a spus Geoană, şi anume "pe ţărănişti, în perioada în care Petre Roman era şeful Guvernului, şi pe liberali, perioadă în care şeful Executivului era Călin Popescu Tăriceanu".

"Criza economică se va adânci cu Traian Băsescu pentru că în exterior nu are suficientă credibilitate ca să poată să ne asigure un anumit tip de influenţă, de protecţie şi de resurse, iar pe plan intern va încerca puterea absolută, distrugerea partidelor parlamentare şi va încerca să ia puterea absolută pentru el şi pentru anturajul său, risc care trebuie combătut prin orice mijloace", a acuzat preşedintele PSD.

Nici alegerile prezidenţiale nu i-au scăpat vigilenţei social-democratului. În ceea ce priveşte candidatura lui Sorin Oprescu, Geoană consideră că nu reprezintă o ameninţare pentru PSD.

"Sorin Oprescu nu este o problemă pentru PSD. Nu suntem duşmani. Desigur, acum este o competiţie. Sunt convins că merg în turul II. Contez pe sprijinul lui Oprescu şi a votanţilor lui Oprescu care, în proporţie de 70%, votează Geoană, şi nu Băsescu. Oprescu poate avea şi un rol pozitiv în turul II pentru că, dacă va mobiliza la vot pe nehotărâţii care, astăzi, nu ar veni, şi toţi ar veni şi în turul II, asta ar putea fi un plus pentru mine în turul II", a spus Mircea Geoană.

"Pe fond, în turul II există o şansă foarte mare ca majoritatea voturilor care s-au exprimat pentru alţi candidaţi să meargă pentru cel care este concurentul lui Traian Băsescu. Ambiţia mea este nu doar să câştig pe un vot negativ. Idealul e să-i conving pe oameni că sunt un om bine intenţionat", a asigurat social-democratul.

În turul II, "fiecare va încerca să negocieze cu fiecare pentru că asta este viaţa politică", a continuat pesedistul.

"Nu voi negocia cu Traian Băsescu. Cu terţii jucători, edivent că da. Cu liberalii, cu PRM, evident că da. Aş fi ipocrit dacă aş spune că nu-mi doresc să am susţinerea lui Oprescu", a încheiat Geoană.