MENIU

M. Geoană a semnat un acord cu LORD pentru susţinerea candidaturii sale

Foto: gardianul.ro

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a semnat un acord cu Loja Organizaţiilor de Revoluţionari din România (LORD) pentru susţinerea sa la alegerile prezidenţiale, între cei prezenţi numărându-se şi Emilian Cutean, care aşteaptă o decizie în justiţie în legătură cu procesul său de corupţie.

"Prin acest document reconfirmăm importanţa deosebită pe care partidul nostru o acordă relaţiei cu dvs., toţi iubitorii libertăţii şi democraţiei din România. Din păcate, acest subiect a fost târât de multe ori în disputa politică, de foarte multe ori a fost folosit din raţiuni electorale. Suntem în faţa semnării unui document care reprezintă un document de suflet pentru noi, nu este un gest politic sau un gest electoral, este un gest identitar faţă de cei care, în urmă cu 20 de ani, şi-au sacrificat viaţa sau libertatea având curajul să spună 'nu' tiraniei lui Ceauşescu", a spus Geoană, în momentul semnării documentului.  

La rândul său, preşedintele LORD, Petrică Balint, care a semnat acordul, a spus că demersul revoluţionarilor este de a fi alături de PSD "în lupta împotriva dictaturii care se preconizează".

"Dorim să fim alături de preşedintele Mircea Geoană, viitorul preşedinte al României. Totodată dorim să oprim împreună cu dvs. haosul care este creat de un singur om, şi acela este preşedintele Traian Băsescu", a spus Balint.

De asemenea, unul dintre revoluţionarii "de la Baricadă", Cristian Iliescu, a spus că la momentul Revoluţiei din 1989, când armata ieşise în stradă, se striga "Nu vă fie frică, Ceauşescu pică", dar acum se strigă "Nu vă fie frică, Băsescu pică".

Unul dintre punctele acordului prevede că revoluţionarii vor avea un reprezentant la Cotroceni, în calitate de consilier prezidenţial, în situaţia în care Geoană va câştiga alegerile.

La semnarea acordului cu LORD a fost prezent şi fostul secretar de stat pe problemele revoluţionarilor, Emilian Cutean, care, pe 15 iunie, a fost condamnat de către Judecătoria Sectorului 1 la cinci ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Decizia a fost atacată, ulterior, de Cutean cu apel, în acest moment aflându-se în proces la Tribunalul Bucureşti.

Emilian Cutean este inculpat pentru promovarea unei hotărâri de guvern, prin care s-ar fi dirijat 3 miliarde de lei vechi către Asociaţia "Club 22", organizaţie înfiinţată şi condusă de el. "Club 22" a primit banii în cadrul programului "15 ani de la Revoluţia Română", un program comemorativ aprobat de Hotărârea de Guvern nr. 2213, din 9 decembrie 2004. Cutean a semnat ordinele prin care se făceau plăţile pentru "Club 22" după data de 20 decembrie 2004, când acesta părăsise deja postul asigurat de guvernarea PSD. Două miliarde de lei au fost virate asociaţiei în 22 decembrie 2004, restul fiind livrat în două tranşe semnate pe 23 şi 28 decembrie 2004.

Potrivit rechizitoriului, sumele de care a beneficiat Asociaţia "Club 22" sunt necuvenite şi sunt considerate prejudiciu adus Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. De asemenea, rechizitoriul îl acuză pe Cutean că nici nu ar fi folosit integral suma de 3 miliarde de lei pentru comemorarea Revoluţiei. O parte din bani au fost depozitaţi într-un cont bancar deschis de fostul secretar de stat pe numele asociaţiei sale. Alte 9 miliarde de lei vechi au fost acordate mai multor asociaţii de revoluţionari.