MENIU

Lumea contemporană este mai vulnerabilă la efectele unei pandemii de gripă decât în 1968

Foto: washingtonpost.com

Gripa porcină reprezintă o ameninţare deosebită pentru persoanele cu boli cronice şi pentru femeile gravide, iar experţii se tem că virusul ar putea câştiga teren dacă va începe să se propage prin deşeuri, în urma combinării cu alte virusuri, a declarat directoarea OMS.

"Lumea de astăzi este mai vulnerabilă la efectele adverse ale unei pandemii de gripă decât în 1968, când a izbucnit pandemia precedentă", a avertizat Margaret Chan. Majoritatea pacienţilor cu boli cronice - care sunt cei mai vulnerabili la noul virus A (H1N1) - trăiesc în ţările în curs de dezvoltare, a declarat Chan în discursul susţinut la adunarea generală a OMS.

De asemenea, dacă noul virus A(H1N1) va  începe să se transmită prin excremente, în urma combinării cu virusul gripei aviare, acest lucru ar genera noi riscuri pentru ţările în curs de dezvoltare, a adăugat şefa OMS. Oamenii care trăiesc în oraşe aglomerate, sărace, în condiţii sanitare proaste, ar putea fi pericol, a adăugat ea.

Atât holera, cât şi poliomielita, boli care au produs numeroase victime, s-au răspândit din cauza condiţiilor igienico-sanitare nepotrivite şi a sistemelor de canalizare care nu funcţionau corespunzător.